Comfortabel en duurzaam wonen vinden we belangrijk. We geven je daarom graag van tijd tot tijd tips voor in je huis.

Te veel vocht in huis
Beslagen ramen heeft iedereen wel eens. Bijvoorbeeld als er veel bezoek is of tijdens het koken. Goed ventileren helpt daar meestal wel tegen. Maar als de ramen lange tijd beslagen zijn of als er vochtplekken en schimmels ontstaan, dan is er vaak te veel vocht in je huis.
Een vochtig woonklimaat ontstaat meestal doordat er in huis (veel) meer vocht wordt geproduceerd dan er door ventilatie wordt afgevoerd. In elk huis is vocht. Allereerst komt dat door ons zelf. Ook planten en dieren produceren vocht. Maar het zijn vooral de verschillende huishoudelijke activiteiten, die voor de meest vocht zorgen.

Technische problemen
Het te veel aan vocht in huis kan ook ontstaan door lekkages, optrekkend grondwater, regendoorslag of verkeerde bouwkundige constructies. Als dit het geval is, neem dan contact met ons op. Zijn er geen direct aanwijsbare oorzaken, dan kun je zelf proberen minder vocht te produceren en meer te ventileren. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Tips

  • Het vocht in huis moet continue afgevoerd worden. Ventileren kan via klepraampjes, ventilatieroosters, afzuigkap en mechanische ventilatie.
Luchten en ventileren
  • Produceer je in korte tijd veel vocht, dan helpt luchten vaak al goed. Zet één of twee ramen of buitendeuren een half uurtje open.
  • Als de ventilatie niet goed werkt, bijvoorbeeld doordat ventilatiekanalen of –roosters verstopt zijn geraakt of dat de mechanische ventilatie niet goed is afgesteld. Maak deze dan regelmatig schoon.
  • Mechanische ventilatie moet je altijd aan laten staan (eventueel op de laagste stand), ook als er niemand thuis is. Bij meer vochtproductie, is het goed om de mechanische ventilatie in de hoogste stand te zetten.
  • Het is belangrijk om constant via (klep)ramen of deuren te ventileren, ook bij gebruik van mechanische ventilatie.


Minder vocht produceren

  • Maar wat kun je doen om te zorgen dat er minder vocht in huis komt? Kies bijvoorbeeld voor goed centrifugeren van de was of laat de was buiten drogen. Dat scheelt al veel.
  • Een andere maatregel is het droogwissen van de vloer en de wanden na het douchen. Doe ook aangrenzende deuren dicht. Dat voorkomt dat het vocht zich verder door het huis verspreidt.
  • Gebruik de afzuigkap tijdens het koken.


Stookgedrag
Koele lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Wordt het kouder dan 15 graden in huis, dan kan er al gauw vocht neerslaan op de ramen en deuren. Het is raadzaam om het in huis (ook 's nachts) niet kouder te laten worden dan 15 graden.

Ventilatie en het op peil houden van de temperatuur in huis kost energie (warmte) en dus geld. Maar wist je dat het meer energie kost om een vochtig huis warm te houden? Al het aanwezige vocht wordt namelijk ook verwarmd. De 'winst' van het verminderen van ventilatie is daarom voor een groot gedeelte 'schijnwinst'.

In een nieuwbouwhuis
Is jouw huis net opgeleverd of groots gerenoveerd? Dan is er waarschijnlijk veel bouwvocht. Dat moet in de loop van de eerste twee jaar van bewoning door extra ventileren verdwijnen. Het is niet zo verstandig om in een nieuw huis duur behang aan te brengen: de kans is groot dat het behang hier en daar loslaat door het vocht dat nog in de muren zit.