Wat zijn de wensen voor nieuwbouw van circa 40 appartementen bij u in de straat? Deze brede vraag legden we voor aan omwonenden van de (voormalige) basisschool Het Kompas, aan de Van Genkstraat in Etten-Leur. Samen met de gemeente haalden we tijdens twee eerdere bijeenkomsten (november 2018 en maart 2019) reacties op. 28 mei presenteerden we het uiteindelijke planidee.

Omwoners reageerden vooral tevreden en vinden het een net voorstel. We konden niet aan alle wensen voldoen. Sommige bewoners hadden ook tegengestelde belangen. Maar het discussiepunt van het vorige idee over de bouwhoogte is van de baan.

Van vier naar drie bouwlagen
Het eerste plan bevatte drie gebouwen, waarvan twee met vier bouwlagen. Dat is nu teruggebracht naar drie bouwlagen voor alle gebouwen. Martin Kortsmit is senior projectleider bij Alwel: "De wens van de omwonenden was helder. Vier is te veel. Maar een bouwhoogte verlagen, heeft meer voeten in aarde dan je denkt. En dat moesten we eerst goed onderzoeken. Gelukkig bleek de locatie geschikt genoeg om het aantal appartementen op een andere manier in te vullen en het plan aan te passen. Daarmee konden we de omwonenden een plezierig bericht geven."

Lekker groen
Ook komt er meer groen, dan oorspronkelijk het plan was. Een aantal bomen gaat weg, vanwege de slechte staat en rioleringswerkzaamheden. Dit gebeurt als de voorbereidingen voor de bouw starten. Peter de Leeuw van de gemeente Etten-Leur voegt hieraan toe: "Daarvoor planten we bomen van ongeveer 4 meter terug, zodat er ook meteen wat staat. Die kunnen er dan weer zo'n 50 jaar tegen."

Parkeren
Het zogenaamde 'kiss & ride' parkeervak aan de Korte Brugstraat is niet meer nodig. Dat worden gewone, openbare parkeerplaatsen. "We houden ons aan de landelijke parkeernorm en dus komt er voldoende parkeerruimte voor alle bewoners." In een eerder plan was nog een keerlus voor de parkeervoorziening opgenomen. Naar aanleiding van de inspraak is er een directe aansluiting op de Van Genkstraat gemaakt.

Speelmogelijkheid voor kinderen
Op het nieuwbouwterrein zelf komt geen speeltuin. Peter: "We zorgen dat er voldoende groen is voor speelgelegenheid. En de speeltoestellen op het gras bij Tanaka in de Van Genkstraat worden deels vernieuwd. Dat doen we te zijner tijd in samenspraak met de omwonenden."

Flora en fauna onderzoek
Bij elke ruimtelijke ontwikkeling -dus ook bij sloop-nieuwbouw- is een flora en fauna onderzoek nodig. Hierbij moet onderzocht worden of er beschermde dieren- en plantensoorten zijn en wat verandering van de leefomgeving voor gevolgen heeft. In dit geval zijn er geen beschermde planten gevonden en heeft de gemeente al kasten opgehangen, waar de beschermde vogels en vleermuizen in terecht kunnen. De gemeente verwacht dat het onderzoek in juli helemaal klaar is

Tips van de omwonenden
Omwonenden vragen deze avond nog extra aandacht van de gemeente voor de duur van de rioleringswerkzaamheden en goede verlichting in de omgeving, in verband met veiligheid. Eind 2020/begin 2021 organiseert de gemeente nog een informatieavond voor de inrichting van het openbaar gebied.

Planidee voor Kompas-locatie

Leestip: https://www.alwel.nl/kompas