Een brand, lekkage of inbraak is al erg genoeg. Nog vervelender wordt het als er geen (goede) verzekering is. Hieronder lees je welke (woning)verzekeringen er zijn en wat je het beste kunt regelen.

Als je in een huurwoning woont, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Alwel is namelijk verplicht dit te doen. Wel is het verstandig om je spullen in huis goed te verzekeren met een inboedelverzekering.


Inboedelverzekering
Deze verzekering dekt verlies van en schade aan jouw spullen in huis. Een inboedelverzekering moet je zelf regelen. Onder inboedel (of huisraad) vallen alle spullen die zonder breek- of sloopwerk weggehaald kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan je televisie, meubels, kliklaminaat, computer, kleding. Ook tuinaanleg valt onder de inboedel. Geld of motorrijtuigen vallen niet onder de inboedel.
Een inboedelverzekering dekt in elk geval (gedeeltelijk) schade door brand en diefstal. Of schade door lekkage gedekt wordt, is afhankelijk van de oorzaak. Let op: dekkingen kunnen per polis erg verschillen. Lees de informatie van jouw verzekeraar goed door. Kijk welke schades de inboedelverzekering precies dekt. En hoeveel de verzekering vergoedt.

Huurdersbelang verzekeren
Woon je al langer in een huurwoning? Dan is de kans groter dat je zelf aanpassingen hebt gedaan, die je niet zomaar uit je woning kunt verwijderen. Bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken. Deze veranderingen aan je woning heb je zelf betaald. Omdat deze zaken vastzitten aan je woning, vallen ze normaal gesproken onder je opstalverzekering. Maar als je in een huurwoning woont, heb je zelf geen opstalverzekering. Daarom kun je deze vaste onderdelen van je huurwoning meeverzekeren op je inboedelverzekering. Dit noemen verzekeraars huurdersbelang. Ook verbeteringen die de vorige bewoner van de huurwoning heeft aangebracht en die jij tegen betaling hebt overgenomen, vallen onder huurdersbelang.

Dekking huurdersbelang
Bij de meeste inboedelverzekeringen is het huurdersbelang standaard tot een maximumbedrag meeverzekerd. Bijvoorbeeld tot 10 procent van de waarde inboedel. Heb je al een inboedelverzekering? Dan is het slim om te kijken of het huurdersbelang voor jou voldoende is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je contact opnemen met je inboedelverzekeraar om het huurdersbelang te vergroten.

Glasverzekering
Via Alwel ben je soms automatisch voor glasschade verzekerd. Je kunt dit nagaan op de afrekening van de servicekosten. De glasverzekering vergoedt schade aan alle ruiten van uw woning, zowel binnen als buiten. Maar glas dat je zelf hebt aangebracht, valt niet onder de glasverzekering. Het kan zijn dat jouw inboedelverzekering deze schade dekt. Bij huizen die onderdeel uitmaken van een Vereniging van Eigenaren kan de verzekering anders geregeld zijn.

Opstalverzekering
Als huurder hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Zo'n verzekering vergoedt schade aan het huis zelf. Bijvoorbeeld door brand, waterschade of storm. De verzekering gaat over het huis en alles wat hier aan vast zit. (bijvoorbeeld dakpannen, leidingen, vloeren, kozijnen, vastgelijmde tegelvloer, zonnepanelen, sanitair). Alwel is verantwoordelijk en heeft hiervoor een opstalverzekering afgesloten.