Een jaartje geleden sloopte de gemeente basisschool Het Kompas aan de Van Genkstraat in Etten-Leur. Daar komen huurappartementen voor terug. Bij het maken van de plannen zijn direct omwonenden tijdens verschillende bijeenkomsten betrokken. Nu is bekend wie het woongebouw met maximaal 43 appartementen gaat bouwen. En ook het eerste ontwerp ligt op tafel om te bespreken.

Van Wijnen als winnaar uit de bus
Vier aannemers dienden hun plan in. De verschillende inzendingen zijn beoordeeld op kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, ontwerp en prijs. Van Wijnen sloot hier het beste op aan en 24 november gingen de handtekeningen digitaal onder de intentieovereenkomst. Marlijn Lodewijks, commercieel directeur Van Wijnen Breda: "Wij kijken uit naar een mooie samenwerking die al in het eerste kennismakingsgesprek als vertrouwd voelde."

Ontwikkeling op historisch stuk van de Leur
Ook de grondovereenkomst met gemeente Etten-Leur is getekend, waardoor het perceel dit jaar nog in ons bezit komt. Wethouder Ger de Weert: "Dit is een nieuwe ontwikkeling op een historisch stuk van de Leur. We hebben voor dit project een actief participatietraject met de omwonenden ingezet. Daaruit zijn de kaders voortgekomen om de nieuwbouw vorm te geven. Ik ben trots op het ontwerp dat in het bestemmingsplan is opgenomen. Nu komt de fase dat Alwel stappen zet om de appartementen te realiseren."

Betrokken buurtbewoners
Op verzoek van de omwonenden krijgt het gebouw drie woonlagen, in plaats van de geplande vier. De huurappartementen worden tussen de 58 en 68m2. Projectleider bij Alwel, Jakko van Aken: "Er is een grote vraag naar betaalbare een- en tweepersoons woonruimte in Etten-Leur. Met de bouw van dit pand komen we hier aan tegemoet. We zorgen voor een fraai, subtiel ontworpen woongebouw met groene binnentuin, dat goed past in de omgeving."
Uitwerken van de ontwerpplannen
Samen met Van Wijnen buigen we ons nu over de uitwerking van het voorlopige ontwerp. Ook ouderinitiatief Woonkompas denkt mee; 13 appartementen verhuren we namelijk aan jongvolwassenen met behoefte aan begeleiding. Leonore Eijkenboom-Van Tienen is initiatiefneemster van het Woonkompas: "Zij krijgen hier een zelfstandige woonplek met passende begeleiding, waarbij de ouders zelf de regie in handen houden."

De andere appartementen verhuren we straks via klikvoorwonen.nl. Volgens planning verwachten we dat de bouw start in het tweede kwartaal 2021. Meer informatie: alwel.nl/kompas.

Conceptontwerp voor het woongebouw