Update 21 juni:
Het voorval met de hijskraan heeft niet voor vertraging gezorgd. Gelukkig! Sterker nog, Rock is al aardig uit de grond gekomen: kijk mee vanuit de lucht. We hebben twee onderzoeken laten doen naar het onverwachts omlaag zakken van de jib (bovenste draaiarm van de kraan).
Goed nieuws: het onderste gedeelte is goedgekeurd. Die mag dus weer gebruikt worden. Het bovenste deel is er afgehaald. Maar wat nu de oorzaak was? Dat is nog onbekend. Om geen vertraging op te lopen, zet aannemer Heijmans een extra hulpkraantje in. Afgelopen week zijn de binnenwanden en een deel van de eerste verdiepingsvloer gelegd. Deze week is de kant van het station aan de beurt en beginnen ze aan het leidingwerk. Klik hier voor informatie over de nieuwbouw.


Zakken van de hijskraantop
Vroeg in de ochtend van zaterdag 29 mei is het bovenste gedeelte van een hijskraan naar beneden geschoven. Dit gebeurde op het bouwterrein aan het Stationsplein in Etten-Leur. Hier was op dat moment niemand aanwezig.

Gelukkig geen gewonden, alleen lichte schade
Na de melding zijn verschillende medewerkers van Hazenberg en Alwel naar de locatie gekomen. We hebben met de eigenaar van de hijskraan en omwonenden gesproken. Iedereen is blij dat er geen gewonden zijn. De top van de hijskraan is op een bouwhek terecht gekomen. Naast beschadigd hekwerk en een aantal tegels is er geen andere schade.

Onderzoek en nieuwe keuring van de hijskraan
De hijskraan staat op het afgesloten bouwterrein altijd zo opgesteld dat als het bovenste deel naar beneden zakt, dit op het bouwterrein terecht komt. Projectleider Marieke Keyzer: "Het beveiligingssysteem heeft goed gewerkt. Daardoor is dit deel van de kraan niet gevallen, maar langzaam naar beneden gegleden. De kraan is gekeurd, maar zal onderzocht en opnieuw gekeurd worden. Dit gebeurt door twee bureaus. Daarna gaan we deze hijskraan weer gebruiken. Voor nu werken we met een tijdelijke, mobiele kraan, zodat de bouw zo min mogelijk vertraging oploopt."