Mogelijk heb je onlangs van de netbeheerder of BSI bericht gehad dat Enexis vanaf 1 juli 2021 het toonfrequent (TF) signaal niet meer uitzendt.

Wat is het TF-signaal?
Het TF-signaal zorgt ervoor dat uw boiler 's nachts automatisch opwarmt. Het nachttarief voor energie is goedkoper dan het dagtarief.

Werkt mijn boiler op het TF-signaal?
Netbeheer Nederland heeft een handig stappenplan gemaakt waarmee je kunt controleren of de boiler gebruik maakt van het TF-signaal. In dit stappenplan leest je of er voor jou iets verandert en wat je kunt doen.

Wat verandert er voor mij als het TF-signaal verdwijnt?
Enexis had aangegeven dat je ook na 1 juli niets zou merken van het verdwijnen van het TF-signaal, dit blijkt niet juist te zijn.

Mocht de boiler uit blijven staan, dan kun je deze in de meeste gevallen handmatig inschakelen. Zie hiervoor het stappenplan van Netbeheer Nederland.

Na het doorlopen van het stappenplan heb ik nog altijd geen warm water. Wat moet ik doen?
Als je bij het doorlopen van het stappenplan de boiler hebt aangezet, dan moet deze even opwarmen voordat er weer warm water is. Controleer na een uur even of je warm water hebt. De boiler zal dan nog niet volledig opgewarmd zijn, maar je merkt al wel of er weer warm water is. Werkt het warm water dan nog steeds niet? Mogelijk is er dan een technische aanpassing nodig. Bel dan met Alwel via 088-255 20 00.

Ga ik door het verdwijnen van het TF-signaal meer betalen?
Wanneer het TF-signaal verdwijnt en je nog geen slimme meter hebt, dan kan het zo zijn dat je meer gaat betalen voor het energieverbruik. Hoeveel jouw kosten stijgen, is afhankelijk van de grootte van het huishouden en het verbruik van warm water door de dag heen (bijvoorbeeld of je 's nachts of overdag doucht, hoe vaak of hoe lang je doucht).

Wil je gebruik blijven maken van het dubbeltarief, dan heb je een slimme meter nodig.
Indien je deze nog niet hebt, dan heb je een aanbod ontvangen van de netbeheerder om gratis een slimme meter te laten installeren. Ons advies is om hiervan gebruik te maken. Een bijkomend voordeel van een slimme meter is dat deze op afstand uitleesbaar is als je dat wilt. Hierdoor hoeft er geen opname meer plaats te vinden voor de jaarlijkse afrekening van de energiekosten.

Je kunt zelf ook contact opnemen met Enexis en aangeven dat je een gratis, slimme meter wilt in verband met het verdwijnen van het TF-signaal. Alwel kan dit niet voor je aanvragen.

Is het plaatsen van een tijdschakelklok een oplossing?
Je kunt er voor kiezen een tijdschakelklok te laten installeren. Dat is een simpel alternatief voor het TF-signaal. Met een tijdschakelklok kan je instellen hoe laat de boiler aangaat en wanneer deze weer uitschakelt. Voor de exacte kosten en installatie kan je contact opnemen met een erkend installateur. Je kunt hiervoor kijken op www.technieknederland.nl/vind-een-vakman.

Let op: de kosten voor het installeren van een tijdschakelklok zijn gemiddeld € 275,- en betaal je zelf. We willen je erop wijzen dat deze kosten zich niet snel zullen terugverdienen. Dat komt doordat het verschil in dag- en nachttarief erg klein is: ongeveer 1 eurocent.