Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van je huis en in elke vluchtroute. Daarom komt Alwel ook in jouw woning gratis rookmelder(s) ophangen. Het lukt ons niet om dat vóór 1 juli bij alle woningen te doen. We krijgen hier veel vragen over. In dit bericht lees je wat je kunt verwachten.

Je krijgt zo snel mogelijk (uiterlijk in 2023) een rookmelder in jouw woning
Samen met onze aannemer werken we er echt hard aan om bij alle bewoners zo snel mogelijk rookmelder(s) op te hangen. Dat is een hele klus en kan niet overal tegelijk. We zijn afhankelijk van de levering van de rookmelders en beschikbaarheid van personeel. Nieuwbouwwoningen hebben al sinds 2003 verplicht rookmelders.

Je krijgt een brief als we bij jou rookmelders komen ophangen
Als jouw woning aan de beurt is, dan krijg je vanzelf een brief van Alwel. Hierin staat de naam van het bedrijf dat de rookmelders aansluit. Heb je nog geen brief gekregen? Dan is jouw wijk later aan de beurt.

Heb je de brief gekregen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak
Krijg je een brief om een afspraak te maken voor de rookmelders? Maak dan meteen de afspraak. En zorg ervoor dat je op dat moment thuis bent. Je krijgt 48 uur voor de afspraak nog een sms-bericht als herinnering. Let op: je kunt pas een afspraak maken als je bericht van uwrookmelder.nl hebt gehad.

Brief ontvangen, maar nog geen afspraak gemaakt? Ook dan krijg je een sms-bericht
uwrookmelder.nl stuurt (namens Alwel) een sms. De sms is bedoeld als herinnering voor het maken van een afspraak.

Let op: we krijgen meldingen van personen die aanbellen en zeggen dat ze langskomen voor (het plaatsen/controleren van) de rookmelders. Heb je geen afspraak gemaakt voor dit tijdstip, laat de persoon dan niet binnen. Onze afspraken zijn alleen op het met jou afgesproken tijdstip. Je krijgt 48 uur vooraf per sms een herinnering.


Alwel hangt kwalitatief goede rookmelders bij je op
En je hoeft dit niet zelf te doen. Dat kost alleen wel méér tijd dan wanneer we je bijvoorbeeld de rookmelders zouden opsturen. Ook weet je dat de rookmelders op de goede plaats en manier in je woning hangen. Onze aanpak hebben we besproken met de huurdersbelangenverenigingen.

Je hoeft geen rookmelder te hebben voor je brandverzekering
Voor de meeste verzekeraars blijft de uitkering bij brandschade gelijk. Zegt jouw verzekering iets anders? Dan horen wij dat graag. Je kunt ons het bericht van je verzekering doorsturen via info@alwel.nl.

Maak je je zorgen omdat er op 1 juli nog geen rookmelders hangen?
Dat begrijpen we heel goed. Een rookmelder voorkomt geen brand. En ze houden de brand ook niet tegen. Rookmelders hangen er om jou als bewoner te waarschuwen bij brand. En om je tijd te geven om te vluchten. Als je je onveilig voelt, dan mag je zelf een (tijdelijke) rookmelder ophangen. Je ontvangt hiervoor geen vergoeding. Wij komen nog steeds de nodige rookmelders ophangen.

Kijk ook eens op alwel.nl/brandveiligheid voor tips en een filmpje over brandveiligheid.

Hoe komt het dat Alwel niet vóór 1 juli 2022 klaar is?
We leggen uit hoe dit komt. In 2018 startten we met het ophangen van rookmelders in woningen die vóór 2003 gebouwd zijn. Dit doen we bijvoorbeeld bij het opknappen of verduurzamen van huizen. We waren dus al bezig met dit belangrijke onderwerp. In februari 2020 kwam het bericht dat de overheid rookmelders in álle huizen wilde gaan verplichten. Wij kozen ervoor om te wachten totdat deze verplichting echt in de wet kwam. Als eerste omdat we eerder meemaakten dat een wet niet doorgaat, aangepast of uitgesteld wordt. Zoals bijvoorbeeld bij de warmtewet en het verbod op asbestdaken. Ook wisten we toen pas wat de regels waren en wie verantwoordelijk werd.

Dat zorgde ervoor dat we onze eerdere aanpak moesten versnellen. Omdat dit een groot project werd, moesten we ook volgens bepaalde regels te werk gaan. Dit kostte tijd en zorgde voor een betere kwaliteit, prijs en afspraken in het proces.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op
Je kunt ons bellen via 088 - 255 2000 of een mail sturen naar info@alwel.nl. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Interessante artikelen om te lezen: