Aanvragen huurverlaging 2023

Huurders met een laag huishoudinkomen (2021) en een kale huurprijs hoger dan €575,03 komen vanzelf in aanmerking voor een huurverlaging in plaats van een huurverhoging.

Je ontvangt in mei 2023 het voorstel met een verlaagde huurprijs. Je hoeft niets meer te doen. De Belastingdienst laat ons weten wat je huishoudinkomen 2021 was, zo kunnen we bepalen of je een eenmalige huurverlaging krijgt.

Huurverlaging aanvragen
Heb je een huurverhogingsbrief ontvangen? Ontvang je geen voorstel voor huurverlaging in mei van ons? Is je huishoudinkomen na 2021 gedaald?
Lees hieronder of je huurverlaging aan kunt vragen.

Tip: Betaal de huurverhoging op tijd, zo voorkom je problemen
Je moet de huurverhoging betalen ook als je aanvraag huurverlaging loopt. Je kunt géén bezwaar maken tegen deze huurverhoging

Hoe weet ik of ik huurverlaging aan kan vragen?Je kunt huurverlaging aanvragen als:​​​​

 • je geen voorstel huurverlaging van Alwel hebt ontvangen;

 • je kale huurprijs hoger is dan € 575,03. (sociale huurwoning);

 • je op 1 maart 2023 de woning huurde van Alwel;

 • je huishoudinkomen in 2022 of 2023 is gedaald ten opzichte van 2021 (Bijvoorbeeld omdat je je werk bent kwijtgeraakt, vanwege pensionering. Of het overlijden van je partner of vertrek van een kind);

 • deze inkomens daling 6 maanden of langer duurde;

 • je door deze daling in de inkomenscategorie beland bent die in aanmerking komt voor huurverlaging.


Je hebt recht op huurverlaging zodra je kunt aantonen dat je huishouden al minstens zes maanden een laag inkomen heeft. Lees hieronder hoe je dat aantoont.

Welke inkomensgegevens stuur je meeWas je Inkomen in 2021 lager dan de voor jou geldende inkomensgrens maar heb je toch huurverhoging ontvangen? Stuur ons:

 • De inkomensverklaringen óf de jaaropgaven van 2021 van jezelf en je medebewoners (kinderen jonger dan 27 tellen niet mee). De inkomensverklaringen kun je opvragen bij de Belastingdienst.

 • Een verklaring huishoudsamenstelling: Deze verklaring mag je zelf typen of schrijven of maak gebruik van het formulier 'Verklaring huishoudsamenstelling'.
  Voor de grootte van je huishouden tel je al je huisgenoten (ook alle kinderen) mee.


Is je (huishoud)inkomen in 2022 gedaald en was dit lager dan de voor jou geldende inkomensgrens? Stuur ons:

 • De inkomensverklaringen óf de jaaropgaven van 2022 van jezelf en je medebewoners (kinderen jonger dan 27 tellen niet mee). De inkomensverklaringen kun je opvragen bij de Belastingdienst.

 • Een verklaring huishoudsamenstelling: Deze verklaring mag je zelf typen of schrijven of maak gebruik van het formulier 'Verklaring huishoudsamenstelling'. Voor de grootte van je huishouden tel je al je huisgenoten (ook alle kinderen) mee.Is je (huishoud) inkomen in 2023 minimaal 6 maanden of langer lager dan de voor jou geldende inkomensgrens? Stuur ons:

 • Inkomensverklaring(en) 2022 of inkomensspecificatie(s) zoals bijv. salarisstroken- pensioenoverzichten etc. van de laatste 6 maanden van jezelf en je medebewoners (kinderen jonger dan 27 tellen niet mee).

  • Ontvang jij of iemand in je huishouden een uitkering? Verzamel dan per uitkering de overzichten van de laatste 6 maanden. Denk bijvoorbeeld aan WW-uitkering, bijstandsuitkering of WAO-uitkering.

  • Ben je met pensioen? We ontvangen graag een uitdraai van de website www.mijnpensioenoverzicht.nl.

  • Ben jij of iemand in je huishouden ZZP'er? Vraag dan een verklaring van je boekhouder over het inkomen van de laatste 6 maanden.

Wat is een 'verklaring huishoudsamenstelling'Stuur ook een verklaring over de huishoudsamenstelling mee.
Deze verklaring mag je zelf typen of schrijven. Of maak gebruik van het formulier 'Verklaring huishoudsamenstelling'.
Voor de grootte van je huishouden tel je al je huisgenoten ook alle kinderen mee.

Schrijf op de verklaring:

 • Het totaal aantal personen op je adres

 • de namen van en geboortedata van alle bewoners (ook alle kinderen)

Waar stuur ik mijn aanvraag naartoe?Mail ons de gevraagde documenten
Je kunt de gevraagde documenten mailen naar huurverlaging2023@alwel.nl.

Let op! Stuur de aanvraag pas naar ons toe als je alle gevraagde documenten kunt meesturen. Als de aanvraag niet compleet is, kunnen wij de aanvraag niet in behandeling nemen.

Huurverlaging aangevraagd, wat kan ik verwachten?

Huurverhoging
Je kunt géén bezwaar maken tegen de huurverhoging per 1 juli 2023. Je moet de huurverhoging betalen ook als je aanvraag huurverlaging loopt.


Je krijgt binnen 3 weken reactie van ons
Als je je aanvraag compleet bij ons hebt ingediend, hoor je binnen 3 weken of je recht hebt op de eenmalige huurverlaging of laten weten dat je verzoek is afgewezen


Stuur ons een bericht als je nog vragen hebt over de aanvraag
Je mag je vragen sturen naar huurverlaging2023@alwel.nl.

Wanneer gaat de huurverlaging in?Heb je zelf een aanvraag huurverlaging ingediend?

Dan geldt dat de corporatie binnen drie weken na je verzoek een voorstel tot huurverlaging moet doen.

 • De ingangsdatum van die huurverlaging mag niet later zijn dan de 1e dag van de 2e maand na de dag waarop het huurverlagingsvoorstel is verstuurd.

 • De huurverlaging gaat in 1 maand na de datum waarop Alwel het huurverlagingsvoorstel indient.


Een voorbeeld
Op 1 augustus ontvangen we je volledige aanvraag om huurverlaging:

 • uiterlijk 21 augustus ontvang je van Alwel een huurverlagingsvoorstel of een afwijzing

 • in dit voorbeeld gaat uiterlijk 1 oktober de huurverlaging in.

Niet eens met de beslissing?

Wanneer en hoe kun je bezwaar maken?


Heb je huurverlaging aangevraagd? Kom je nog steeds niet in aanmerking en vind jij dat je wél voldoet aan de voorwaarden? Of ben je het niet eens met het voorstel? Dan kun je bezwaar indienen bij de Huurcommissie.

 • Huurders die al in 2021 een inkomen hadden dat recht gaf op huurverlaging moeten binnen zes weken na 1 april 2021 (uiterlijk 12 mei 2021) een bezwaar indienen bij de Huurcommissie.

 • Huurders die na 2021 in de inkomenscategorie zijn terechtgekomen waarmee ze recht hebben op huurverlaging, en die zelf een verzoek tot huurverlaging hebben gedaan uiterlijk 31 december 2024, kunnen tot zes weken na de reactie van de corporatie een bezwaar indienen bij de Huurcommissie. Een corporatie moet binnen drie weken reageren op een verzoek tot huurverlaging.