Huurverhoging 2022


De huurverhoging is nodig om huizen te bouwen, onderhouden en te verduurzamen

Betaalbare huurwoningen vinden wij belangrijk.
Daarom houden we de huurprijzen zo laag mogelijk. Maar we willen onze woningen ook onderhouden, verbeteren en energiezuiniger maken.
Daarom is het nodig de huurprijzen te verhogen. Dit komt omdat de kosten voor onderhoud, verbeteren en energiezuiniger maken van de woningen stijgen. Dit heet inflatie (de stijging van het algemene prijspeil in Nederland).

Huurverhoging 2022 - sociale huurwoningen


Huurverhoging sociale huurwoningen

De afgelopen jaren hebben we de huurprijzen alleen aan inflatie aangepast. Ook dit jaar lukt het Alwel de huurverhoging gelijk aan de inflatie te houden. Dit is ook de richtlijn van de overheid. Al onze huurders krijgen een beperkte huurverhoging van 2,3% (dit is gelijk aan inflatie).

We voeren dit jaar dus géén inkomensafhankelijke huurverhoging door. We vragen dus geen inkomensverklaringen van huurders op bij de Belastingdienst. Deze keuze maakte Alwel in overleg met de huurdersorganisaties in Breda (CHAB), Etten-Leur (HBV) en Roosendaal (HAR).

Heb je bezwaar tegen de huurverhoging van je sociale huurwoning?
Wanneer kun je bezwaar maken? Hoe doe je dat? Dit hebben we alvast op een rijtje gezet op de pagina Bezwaar maken. Uitgebreide info vind je op Huurcommissie.nl.

Huurverhoging 2022 - vrije sector

Huurverhoging vrije sector

Jaarlijks stelt de overheid richtlijnen vast voor de huurverhoging per 1 juli. Volgens deze richtlijnen geldt voor woningen in de vrije sector, een huurverhogingspercentage van maximaal 3,3%. Alwel kiest ervoor om de huurprijzen slechts met inflatie te verhogen. De inflatie is 2,3%.Heb je bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging van je vrije sectorwoning?

  • De overheid heeft bepaald dat de huurprijs van een huurwoning in de vrije sector maximaal met 3,3% (inflatiepercentage + 1%) verhoogd mag worden. Is het huurverhogingspercentage hoger, dan kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging. Alwel verhoogt de huur met 2,3%. Dat betekent dat je geen bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging.

  • Ben je om een andere reden niet akkoord met de voorgestelde huurverhoging dan kun je een procedure starten bij de kantonrechter. De rechter beoordeelt dan de gevraagde huurverhoging.

Lees verder over de regels die gelden bij een huurverhoging vrije sectorwoning.

Huur ik een sociale huurwoning of een geliberaliseerde woning?De 1e maand huur (zonder servicekosten) die je betaalde toen je in je woning ging wonen, bepaalt of je een sociale-huurwoning hebt of niet.

Was de (kale) huurprijs bij de start van de huurovereenkomst lager dan of gelijk aan de maximale huurprijsgrens in het jaar dat je huurcontract inging? Dan heb je een sociale-huurwoning. Was de huurprijs hoger? Dan heb je een geliberaliseerde (vrije-sector)woning.Wat betekent 'maximale huurprijsgrens'?

De maximale huurprijsgrens wordt ook wel liberalisatiegrens of sociale huurgrens genoemd. De grens wordt ieder jaar opnieuw door de overheid vastgesteld. De maximale huurprijsgrens is precies hetzelfde als de huurtoeslaggrens. Tot deze grens kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Of je in een sociale huurwoning woont hangt dus af van:

  • de ingangsdatum van je huurcontract (zo kun je opzoeken wat de maximale huurprijsgrens in dat jaar was)

  • de (kale) huurprijs die in je huurcontract staat.

Sociale huurwoning of vrije sector woning? Check het meteen op de website van Rijksoverheid.

Mag de huurprijs boven de liberalisatiegrens van € 763,48 uitstijgen?De huurprijs kan hoger worden dan de liberalisatiegrens.

Maximale huurprijs

Het puntensysteem geeft de kwaliteit van de woning aan in punten. Het puntenaantal bepaalt de maximale huurprijs voor de woning.
De nieuwe (kale) huurprijs mag door de huurverhoging niet hoger zijn dan de maximale huurprijs die bij het aantal punten voor de woning hoort.


Huurtoeslag

De liberalisatiegrens is hetzelfde als de huurtoeslaggrens. Wanneer je vóór het moment van de huurverhoging al huurtoeslag ontvangt, dan houd je het recht op huurtoeslag. Ook al komt de nieuwe huurprijs boven de liberalisatiegrens uit.

Log in op je account om de puntentelling (woningwaardering) van je woning meteen te bekijken. Je kunt de puntentelling ook zelf berekenen met de huurprijscheck op huurcommissie.nl .

Ontvang je de woningwaardering liever per post of Email? Neem dan contact met ons op.

Moet ik het bedrag van mijn huurbetaling aanpassen naar de nieuwe huurprijs?Automatische incasso
Betaal je per automatische incasso? Dan passen wij het bedrag aan. Je hoeft niets te doen.

Betaling via onze website
Betaal je de huur via iDEAL door in te loggen op je account bij Alwel? In het overzicht zie je altijd de juiste huurprijs.
Je hoeft niets te doen.

Maak je zelf de huur over?
Dan moet u zelf het bedrag aanpassen bij het overmaken van de huur.
Wil je liever met automatische incasso gaan betalen? Dit regel je eenvoudig op de pagina 'betaalgegevens wijzigen'.
Ontvang je liever een incassoformulier per post? Neem dan telefonisch contact met ons op via 088 255 2000.

Tip: ontvang je huurtoeslag? Controleer of de juiste huurprijs bekend is bij de belastingdienst via Toeslagen.nl

Waarom stijgt mijn huur niet of minder dan de 2,3%?In sommige situaties is er geen huurverhoging. De huur blijft gelijk. Dat geldt voor:

  • woningen die op korte termijn gesloopt of groots gerenoveerd worden.

  • nieuwbouwwoningen die zijn opgeleverd tussen 1 januari en 1 juli 2022.

  • garages en parkeerplaats

Ook geldt dat de huurprijs voor sociale huurhuizen nooit boven de maximale huurprijs mag uitkomen. Zou dat het geval zijn na huurverhoging, dan is het huurverhogingspercentage lager dan 2,3%.

Waarom ontvang ik twee huurverhogingsbrievenHet kan zijn dat u twee huurverhogingsbrieven ontvangt. Eén brief is gaat dan over de huurwoning en de andere over een garage of parkeerplaats.

Ik kan mijn huur lastig betalen. Kan Alwel mij helpen?
Wanneer u moeite heeft uw huur te betalen, vragen wij u contact met ons op te nemen. We kijken dan samen met u naar de mogelijkheden.