Moestuin voor en door minima

In Etten-Leur stellen wij een volkstuin beschikbaar aan zes vrijwilligers uit de
minimagroep 'Samen op de kleintjes letten'. Zij onderhouden de volkstuin en verbouwen hier groenten om gratis te leveren aan mensen die minder te besteden hebben.

H3Works beheert deze volkstuin voor de vrijwilligers. Eigenaar Hans Pappelendam: "We bieden een werkgemeenschap voor mensen die zijn vastgelopen in het leven of met werk. Als zij moeite hebben met terugstromen in de maatschappij kunnen ze bij ons een zinvolle dagbesteding krijgen en re-integreren."

Gratis groenten voor minima
In februari kregen de vrijwilligers uitleg van Antoon Lambregts (Samentuin van Gogh) over het aanleggen van een ecologische moestuin. Na het maken van een planning, financieel plaatje en het opzetten van fondsenwerving gaan de handen in de grond.

De oogst is gratis voor minima. "De groenten bieden we aan via de schuur van de beheerder, die direct aan de moestuin grenst. Wat overblijft, vriezen we in en is af te halen bij H3Works op vaste uitgiftedagen. Wanneer dit is, communiceren we via social media in besloten groepen. Alle groenten krijgen dus een goede bestemming."

Sociaal en maatschappelijk betrokken
Volgens Jos Muijs, wijkconsulent bij Alwel zit de meerwaarde van de samenwerking tussen H3Works en Alwel in het sociaal maatschappelijke aspect: "Alwel biedt mensen een thuis. We doen dit vooral voor degenen die dit lastig zelf voor elkaar krijgen. Een deel van deze mensen heeft minder te besteden. H3Works probeert hen verder te helpen in het leven. Dat is een prachtige match en sluit aan bij de leefbaarheidsacties die we in Etten-Leur hebben."

Handje helpen
In de basis is de moestuin van H3Works van de minima en voor de minima; gericht op mensen met een minimum inkomen. Maar Hans geeft aan dat ook anderen welkom zijn in de volkstuin aan de Tuinstraat: "Als er buurtbewoners zijn, die zin hebben om een handje te helpen, dan kan dat natuurlijk altijd. Bel 076 7506597 of mail gerust even naar info@h3works."