Tweehurenbeleid: proef met twee huren voor 1 woning

De huur is een onderdeel van je maandelijkse vaste kosten. Andere vaste kosten zijn bijvoorbeeld wat je iedere maand betaalt voor gas, water, licht, verzekeringen en je boodschappen.

Een huur die past bij de woning en jouw situatie: dát vinden we belangrijk

Daarom proberen we de huurprijzen op verschillende manieren betaalbaar te houden. Voor zittende huurders én voor nieuwe huurders. We vragen bijvoorbeeld nooit de maximale huurprijs die we van de overheid mogen vragen. In plaats daarvan vragen we een huurprijs die veel lager is. Dit noemen we de standaard huurprijs.

Start proef met twee huren: voor nieuwe huurders in Etten-Leur

Voor nieuwe huurders starten we in november 2022 in Etten-Leur met een proef. Heb je een lager inkomen en ga je een woning huren? Dan kun je soms een lagere huur krijgen. We kijken dan naar het type woning, de samenstelling van je gezin, je leeftijd én je inkomen. Een woning krijgt dus eigenlijk twee verschillende huurprijzen. Daarvan betaal je als huurder de meest passende huur. Dit noemen we: tweehurenbeleid. Op deze manier komen er meer woningen beschikbaar voor een grotere groep woningzoekenden. Alwel doet deze proef bij een deel van de woningen dat vrijkomt in Etten-Leur.

Tweehurenbeleid: wat is dat precies?

We leggen graag uit hoe het tweehurenbeleid werkt. Daarom kun je hieronder een filmpje bekijken.

Het filmpje in het kort:

  • De overheid heeft voor sociale huurwoningen een puntensysteem gemaakt. Dit heet het woningwaarderingsstelsel. Hoe meer punten een woning waard is, hoe hoger de huur mag zijn. Hoe groter een woning, hoe meer punten bijvoorbeeld. Of hoe beter geïsoleerd, hoe meer punten. Met deze punten bepaalt de overheid welke huurprijs maximaal gevraagd mag worden voor een woning.

  • Alwel vraagt nooit deze maximale huurprijs. Zo zorgen we ervoor dat we huizen betaalbaar houden voor al onze huurders.

  • Toch gebeurt het wel eens dat mensen met een lager inkomen deze huurprijs moeilijk kunnen betalen. Daarom krijgt een huurwoning bij Alwel twee verschillende huurprijzen: de standaard huurprijs of een lagere huurprijs. Hierdoor krijgen woningzoekenden meer keuzevrijheid op de krappe woningmarkt.

  • De woningzoekende die de woning krijgt, krijgt de huurprijs die past bij zijn inkomen, leeftijd en gezinssamenstelling.

  • Dit geldt alleen voor nieuwe huurders en tijdens deze proef alleen in Etten-Leur.

Hoe werkt de proef met het tweehurenbeleid?

Als je op zoek bent naar een huurwoning, zoek je deze via de website van Klik voor Wonen. In de advertentie op Klik voor Wonen staat een knop. Zie je deze knop? Dan valt deze woning onder de proef tweehurenbeleid.

Bij de proef horen wel wat afspraken:

  • De proef in Etten-Leur duurt ongeveer 1 jaar. In dit jaar meten we op verschillende momenten de resultaten en de ervaringen van huurders en woningzoekenden.

  • Daarna besluiten we wat er gebeurt met het tweehurenbeleid: gaan we door, breiden we uit of stoppen we ermee? Dit doen we in goed overleg met de HuurdersBelangenVereniging Etten-Leur. Zien we in de tussentijd al belangrijke resultaten? Dan nemen we het besluit misschien al eerder.

Heb je nog vragen over het tweehurenbeleid? Neem dan contact met ons op.

Een van onze collega’s helpt je dan graag verder. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 - 17.00 uur. Je kunt ons bellen via 088 255 2000, een e-mail sturen naar info@alwel.nl, een WhatsApp bericht sturen (06 231 60 476) of een privébericht sturen via social media.