Kroon voor de buurt

70 (sociale) huurappartementen en 5 eengezinswoningen Op de scheidslijn van de wijken Baai en Etten-Leur Noord komen 2 woongebouwen en 5 eengezinswoningen. De nieuwbouw komt tot stand onder de projectnaam Kroon; te danken aan de vorm van de daklijn. De verschillende daken uit de directe omgeving gaven hiervoor inspiratie. De nieuwbouw krijgt een kroonvormig dak, en bestaat uit twee woongebouwen met in totaal 70 huurappartementen. Eén ten oosten en één westen van Van ’t Hoffstraat. Even verderop, in de Heerma van Vossstraat, komt nog een rijtje met vijf eengezinswoningen.

In januari 2022 is de bouw gestart
De eerste nieuwe buurtbewoners krijgen als alles meezit hun sleutels ongeveer in januari van 2023. De laatste woningen zijn een paar maanden later klaar, ongeveer in mei.

De verhuur begint in de tweede helft van 2022 via Klik voor Wonen
Tien appartementen vallen in de vrijesector; de huurprijzen liggen net boven de sociale huurgrens. De vijf eengezinswoningen en 60 appartementen zijn sociale huurwoningen.

Drie partijen bogen zich over een plan voor de nieuwe woningen
Aannemer Hazenberg is als beste beoordeeld met het ontwerp 'Kroon', van LEVS architecten.

Leestip: Kroon voor de wijk

De bouw in beeld

Eengezinswoningen, juni 2022

Ook de begane grond van het woongebouw staat

Officiële start van de bouw was in januari 2022

Eerste funderingspalen in de grond

Voorbereiding bouwlocatie december 2021

Braakliggend terrein

Nieuwsbrieven voor omwonenden
Wat er aan de nieuwbouw vooraf ging

36 huurwoningen voldeden niet meer aan de norm van deze tijd. Ze stonden in Etten-Leur Noord aan de Heerma van Vossstraat, Berkenveld en een aantal in Van 't Hoffstraat en Loofhout. Met de bewoners van deze huizen bespraken we vier opties, variërend van renovatie tot het slopen van de huizen. Een ruime meerderheid koos voor sloop, gevolgd door nieuwbouw.

Circulair slopen
Van Caam Asbestverwijdering en Sloopwerken haalde de verouderde huizen weg. Dit deden ze duurzaam. Alle bruikbare materialen bij dit project kregen een tweede leven. En doordat er geen nieuwe materialen gemaakt hoeven worden, kwam er ook geen extra CO2 vrij.

Bouwmaterialen en tuinplanten voor buurtbewoners
De bruikbare spullen werden aangeboden via: www.uitslopers.nl. Een deel van de opbrengst is naar het goede doel gegaan.

36 huurwoningen maakten plaats voor nieuwbouw: 70 (sociale) huurappartementen en 5 eengezinshuurwoningen.
De gemeente pakt het openbaar gebied aan.

Beelden van de sloopperiode
Een betrokken buurtbewoonster volgde de sloop op de voet en maakte er een filmpje van. "Vond het leuk om dit sloopproces te hebben kunnen volgen. Ik woon er vlakbij! ‘s Morgens en ‘s avonds ging ik even kijken, mooi werk dat slopen!" Nog een tip van haar: zet de muziek niet te hard ;)

sloop begin april 2021

Berkenveld 19 april

Berkenveld Loofhout 19 april

Van 't Hoffstraat 19 april

6 mei 2021

6 mei 2021

Wensen van omwonenden

Niet alleen de bewoners van de verouderde huurhuizen praatten mee. Samen met de gemeente vroegen we omwonenden om hun wensen voor het toekomstige plangebied aan te geven. Thema's: woningbouw, parkeerruimte en openbaar gebied.

De omwonenden vragen aandacht voor voldoende parkeerruimte, een groene omgeving, speelse uitstraling (zoals bij de nieuwe appartementen aan de Juvenaatlaan), privacy en bezonning voor omwonenden. Ook de verkeersdrukte en –veiligheid is belangrijk, met name de route voor het vrachtverkeer. Er klinken stemmen voor behoud van het hertenkamp. Anderen kiezen liever voor de komst van bomen, zoals nu aan het Van Bergenplein. De gemeente houdt deze wensen in gedachten bij het maken van het plan.

Presentatie ophaalavond omwonenden

Presentatie planidee aan omwonenden

28 november 2019 presenteerden de gemeente en Alwel het planidee aan de omwonenden. Het idee is om de huurappartementen in 2 grotere gebouwen te realiseren. De appartementen variëren van 50 tot 70 m2. Omwonenden wilden liever geen 4 woonlagen. In het plan zijn de twee gebouwen, nu deels 2 en 3 lagen. Er is voldoende parkeergelegenheid, vooral op eigen terrein. De gemeente presenteerden 2 varianten: met en zonder hertenkamp. Zij maken ook een definitieve invulling.
Presentatie planidee aan omwonenden