VerwarmingVerwarmingskosten (stookkosten) zijn de kosten voor de verwarming van je woning. Heb je geen eigen cv-ketel in je woning? Dan ben je aangesloten op een verwarmingssysteem dat warmte levert aan alle woningen in het gebouw.


Maandelijks voorschot
Iedere maand betaal je een voorschotbedrag voor de verwarmingskosten. Een keer per jaar kijken we hoeveel warmte je hebt gebruikt.
Daarna rekenen we uit hoeveel verwarmingskosten je echt hebt gemaakt. Soms moet je extra betalen, soms krijg je geld terug.


Verhoging energieprijzen
De energieprijzen zijn per 1 januari 2022 flink hoger geworden. Vooral de prijs voor gas steeg de afgelopen maanden flink. Daardoor is de prijs voor warmte veel hoger. Iedereen gaat dit merken. Wij hebben hier geen invloed op.


Hoger maandelijks voorschot per 1 februari 2022
We vinden het belangrijk dat je aan het einde van het jaar niet verrast wordt met een hoge energierekening. Daarom verhogen we het voorschot. Zo is de kans kleiner dat je aan het einde van het jaar een groot bedrag moet bijbetalen.

De meest gestelde vragen over de verhoging van het voorschot per 1 februari 2022 hebben we voor je verzameld.

Voorschot voor verwarmingskostenSommige woningen hebben geen eigen cv-ketel. In die woongebouwen zorgt een collectieve ketel, warmtenet of stadsverwarming voor de verwarming van de woningen.

Alle bewoners van deze woongebouwen betalen hiervoor iedere maand een bedrag vooruit. Dit noemen we voorschot verwarmingskosten. De hoogte van dit bedrag is een schatting. Die maken wij op basis van de kosten van het jaar ervoor en de verwachting van het volgende jaar.
Omdat alle bewoners voor hun eigen verbruik moeten betalen, zijn er op de radiatoren in je woning meters geplaatst. Deze meters houden bij hoeveel energie je verbruikt.

Let op: heb je een eigen cv-ketel in je woning? Dan reken je alle kosten direct af met je energiebedrijf.

Zo meten en berekenen wij je warmtegebruik en verwarmingskosten

Je woning heeft een (slimme) meter of er zitten energiemeters op de radiatoren. Deze meters laten wij uitlezen door ASG, een bedrijf dat daar specialist in is.

Met de gegevens uit je (slimme) meter of energiemeters berekent het bedrijf wat je echte stookkosten waren.

Wat is blokverwarmingBij blokverwarming (ook wel collectieve verwarming of verwarming met een gasketel genoemd) staat er één grote ketel op het dak van het woongebouw of in een algemene ruimte. Vanaf de ketel lopen er buizen met warm water naar alle radiatoren in de woningen. Of naar de vloerverwarming. Op die manier worden de woningen verwarmd.

  • Voor warm water is er een boiler en/of een geiser of een collectieve warmwatervoorziening.

  • Huurders met blokverwarming betalen maandelijks een voorschot voor de stookkosten. Dit is terug te vinden in de huurprijs.

  • Blokverwarming is ook te herkennen aan de metertjes op de radiatoren die het verbruik bijhouden.

Wat is stadsverwarmingStadsverwarming (ook wel restwarmte genoemd) is een netwerk van leidingen onder de grond. Door die leidingen stroomt warm water. Dat warme water wordt gebruikt om de woning te verwarmen met radiatoren of vloerverwarming.

  • Er is geen cv-ketel, boiler of een geiser in de woning nodig.

  • Bij stadsverwarming hebben de bewoners een metertje voor het verbruik in de meterkast van de woning zitten.

  • De bewoners betalen een voorschot voor de stookkosten aan Alwel of betalen rechtstreeks aan Ennatuurlijk.