Verhoging voorschot: Veelgestelde vragen


Je hebt het ongetwijfeld al gehoord of gelezen. De energiekosten stijgen. Vooral de prijs voor gas steeg de afgelopen maanden flink.

Ook de prijs voor warmte is in 2022 fors hoger. Iedereen gaat dit merken. De energierekening wordt hoger. Hoeveel? Dat verschilt per huishouden.

Op deze pagina lees je de meest gestelde vragen over de warmteprijzen van 2022.

Voorschot per 1 februari flink hoger


Je krijgt ieder jaar van Alwel de rekening voor de kosten van verwarming (en indien van toepassing warm water).
Het gebouw waarin je woont heeft een gezamenlijke verwarming. Deze is aangesloten op het warmtenet van Ennatuurlijk.

We verwachten dat de verwarmingskosten (stookkosten) 70 procent duurder worden
Alwel heeft een schatting gemaakt van de kosten voor 2022. Hierbij hebben we gekeken naar het gemiddelde verbruik in 2021 en de nieuwe tarieven van Ennatuurlijk per 1 januari 2022.

Per 1 februari 2022 verhogen we jouw maandelijkse voorschotbedrag
Door deze stijgende kosten verhogen we het voorschot voor verwarming (en als het voor jou geldt: ook voor warm water).
Hierdoor hopen we dat je aan het einde van het jaar niet ineens een flink bedrag hoeft bij te betalen. De hogere kosten spreiden we zo over het jaar uit.

Waarom wordt het voorschot verhoogd?
Per 1 januari 2022 verhoogt Ennatuurlijk de prijzen voor warmte.
Dit komt omdat de kosten voor Ennatuurlijk om warmte te maken ook hoger zijn. Ze gebruiken bijvoorbeeld warmte vanuit de industrie en afvalverbranding. De kosten hiervan stijgen mee met de gasprijs. Verder gebruikt Ennatuurlijk in de winter gasinstallaties die werken als het heel koud is.

Wie bepaalt de tarieven voor energie


Ieder jaar berekent de organisatie Autoriteit Consument & Markt (of: ACM) de maximale prijzen die bedrijven voor warmte mogen vragen. Het bedrijf dat de warmte levert bepaalt zelf de prijs. Maar die prijzen mogen dus niet hoger zijn dan de maximale prijzen die de ACM bepaalt.

Bekijk de maximumtarieven voor 2022 (ACM) met daarnaast de prijzen van warmtebedrijf Ennatuurlijk (Breda) en DER (Roosendaal). Voor vragen over de prijzen kun je contact opnemen met jouw warmteleverancier.

Tarieven warmte 2022 ACM Ennatuurlijk DER
Prijs per gigajoule € 53,95 € 42,92 € 43,16
Vastrecht voor verwarming en warm kraanwater € 494,58 € 405,08 € 395,67
Huur afleverset € 131,16 € 131,16 € 131,16
Meettarief € 27,47 € 27,47 € 27,47

In een aantal gebouwen (of complexen) leveren Alwel en Alwel Diensten B.V. zelf warmte aan huurders en eigenaar-bewoners. De bewoners van deze complexen ontvangen in februari informatie over de prijzen voor 2022.

Waarom is de maximumprijs voor warmte zoveel hoger dan in 2021?Warmtewet
In de wet staat dat de prijzen voor warmte aan de gasprijzen zijn verbonden. In de wet heet dit het 'Niet Meer Dan Anders (NMDA) principe': als je warmte gebruikt, dan betaal je niet meer dan iemand die aardgas gebruikt.
Dit betekent dat gasprijzen de hoogte van het maximale warmtetarief bepalen. Stijgen de gasprijzen? Dan stijgt ook het maximale warmtetarief.

De ACM gaat uit van de gemiddelde gasprijzen die de tien grootste gasleveranciers per 1 januari 2022 rekenen bij een jaarcontract.
Dit is inclusief belasting en de Opslag Duurzame Energie.


De prijzen voor 2022
De prijzen voor 2022 gaan uit van een gemiddelde gasprijs van € 1,65 per kubieke meter (of kuub).
Dat is meer dan het dubbele vergeleken met vorig jaar. Toen was de gemiddelde gasprijs gemiddeld € 0,78 (per 1 januari 2021 bij een jaarcontract bij de tien grootste gasleveranciers).

Voor wie geldt de verhoging

De verhoging geldt voor gebouwen die zijn aangesloten op stadsverwarming of een andere vorm van warmtelevering.

Huurders met een gezamenlijke aansluiting krijgen hun warmte via een centrale aansluiting op het warmtenet.
Zij ontvangen de rekening van warmte via Alwel.

Voor huurders met een collectieve aansluiting op het warmtenet verhoogt Alwel het maandelijkse voorschot voor verwarming en/of warm kraanwater. Dit doen we in de huurprijs per 1 februari 2022.

We hebben daarvoor een inschatting gemaakt van de totale kostenstijging. Dit hebben we gedaan op basis van het verbruik in 2021 en de tarieven voor 2022. Het gaat om een kostenstijging van maar liefst 70 procent. We verhogen de voorschotten daarom ook met 70 procent.


Heb je een eigen aansluiting op het warmtenet?

Huurders met een eigen aansluiting op het warmtenet moeten zelf contact opnemen met de warmteleverancier om het maandelijkse voorschot bedrag aan te passen. Doe dit zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je achteraf veel moet bijbetalen.
Kan ik de hoogte van het voorschot veranderen?


Heb je zelf een energiecontract afgesloten?
Neem contact op met je energieleverancier. Misschien kun je met hen iets regelen. Het gaat immers over de energierekening.
Heb je daarna nog steeds moeite om de huur te betalen? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers van de huurincasso kijken samen met jou of we kunnen helpen.


Kan ik de het voorschotbedrag voor de verwarmingskosten verlagen?
Voorkom dat je bij de afrekening heel veel extra moet betalen.
Als we het bedrag verlagen, loop je het risico dat je moet bijbetalen.
Wil je toch je voorschot wil verlagen? Neem dan contact met ons op.


Kan ik het voorschot verhogen?
Ja, dat kan. Je vraagt dit makkelijk aan via ons contactformulier.

Heb ik volgend jaar geen extra kosten door deze verhoging?De uiteindelijke kosten hangen af van de temperatuur en hoeveel je stookt.
We kunnen helaas niet voorspellen of de verhoging genoeg is voor alle kosten. Dit weten we pas achteraf, omdat het ook afhangt van de temperaturen in 2022 en jouw stookgedrag.

Ik kan de huur/energierekening niet meer betalen


Als je verwacht dat je de huur niet (volledig) of niet op tijd kan betalen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Samen kijken we naar een passende oplossing.
Ook kun je kijken op: Informatie over het oplossen en voorkomen van schulden.


Heb je een eigen contract met Ennatuurlijk?
Neem dan zo snel mogelijk contact op met Ennatuurlijk. En overleg met hen over een betalingsregeling. Zo voorkom je dat je van warmte wordt afgesloten. Of te maken krijgt met extra kosten. Doe dit zo snel mogelijk, in ieder geval vóór de uiterste betaaldatum.
Bellen met Ennatuurlijk kan via telefoonnummer 085 273 4567.


Extra hulp voor kwetsbare huishoudens
Heb je een inkomen op of net boven het sociaal minimum?
Dan kun je via de gemeente extra steun krijgen bij het betalen van de energierekening.
De gemeente keert in het eerste kwartaal een energietoeslag van ongeveer € 200,00 uit aan mensen met een laag inkomen.

Als je bekend bent bij de gemeente (bijvoorbeeld via de uitkering), dan krijgt je het bedrag vanzelf.

Heb je een laag inkomen (maximaal 120% van de bijstandsnorm)? Dan kun je de energietoeslag aanvragen. Zodra deze afspraak klaar is, komt dit op de website van de gemeente.

Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl

De overheid helpt door korting te geven op stroom
De belasting op stroom gaat omlaag. Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer € 160,00. Ieder huishouden krijgt ook een extra korting van € 265,00 op de energiebelasting. Samen is dat zo’n € 400,00. Dit zie je terug op de jaarlijkse rekening van het bedrijf waar je stroom koopt. Zo wil de overheid mensen helpen bij de stijgende prijzen.

Ook stelt de overheid 150 miljoen euro beschikbaar voor isolatiemaatregelen via de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld het aanbieden van energiebesparende maatregelen zijn of een uitgebreid energie bespaar advies.

In Etten-Leur en Roosendaal kan dat vanaf het najaar 2021 en in Breda in het voorjaar van 2022. Dit heet de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW). Hoe dat precies gaat is voor iedere gemeente anders. Wees er op tijd bij, want op = op!


Breda: start hiermee begin 2022 via Breda Bespaart mee. Kijk op de pagina Woonwijs Breda | Voor het energiezuinig maken van jouw huis


Etten-Leur: de gemeente Etten-Leur stuurde alle huurders een brief met een persoonlijke code. Gebruik je code voor gratis energiebesparende producten in de webshop. Meer info of vragen? Kijk op de pagina Bespaar Etten Leur.


Roosendaal: huurders kunnen gebruik maken van een cadeaubon voor gratis energiebesparende producten. Vraag jouw cadeaubon ter waarde van € 60,- aan via het Regionaal energieloket.

Bekijk alle maatregelen op Rijksoverheid.nl

Voorkom een hoge energierekeningVerhoog je termijnbedrag bij je warmte- energieleverancier!

Is je woning niet aangesloten op een warmtenet of heb je een eigen aansluiting op het warmtenet? We geven je graag een dringend advies.

Neem zelf contact op met de warmteleverancier om het maandelijkse voorschot bedrag aan te passen. Doe dit zo snel mogelijk.

Bij je energieleverancier kun je aangeven dat je het termijnbedrag voor je energieverbruik wil verhogen.
Hiermee voorkom je dat je verrast wordt met een hoge energierekening.

Neem ook een kijkje op de pagina Duurzaam wonen, daar vind je tips om energie te besparen.

Tips om energie te besparenEen waterbesparende douchekop, een tijdschakelaar op verlichting of een LED-lamp, met een paar kleine wijzigingen kun je al energie én kosten besparen. Een aantal tips hebben we voor je verzameld op de pagina Duurzaam wonen.

Op de websites Iedereendoetwat.nl en Nibud.nl lees je nog meer tips over het besparen op gas en elektriciteit.


Gratis kleine energiebesparende maatregelen
Huurders met een hoge energierekening of een minder goed geïsoleerd huis kunnen via hun gemeente kleine energiebesparende maatregelen aanvragen.

In Etten-Leur en Roosendaal kan dat vanaf het najaar 2021 en in Breda in het voorjaar van 2022. Dit heet de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW). Hoe dat precies gaat is voor iedere gemeente anders. Wees er op tijd bij, want op = op!

Breda: start hiermee begin 2022.

Etten-Leur: de gemeente Etten-Leur stuurde alle huurders een brief met een persoonlijke code. Gebruik je code voor gratis energiebesparende producten in de webshop. Meer info of vragen? Kijk op de pagina Bespaar Etten Leur.

Roosendaal: huurders kunnen gebruik maken van een cadeaubon voor gratis energiebesparende producten. Vraag jouw cadeaubon ter waarde van € 60,- aan via het Regionaal energieloket.

We willen van het gas af. Waarom is de warmteprijs dan verbonden aan de gasprijs?


De overheid wil af van de koppeling tussen de gasprijs en de warmteprijs. Daarom bereiden ze een nieuwe wetgeving voor. Daarin staat dat de maximale prijs voor warmte in de toekomst afhangt van de kosten van de warmteleveranciers.

We verwachten dat deze wet pas ingaat op 1 januari 2024. Bovendien voert de overheid de nieuwe manier in stappen in. De verbinding tussen de gasprijs en de warmteprijs blijft dus nog een paar jaar bestaan.

Kan bij blokverwarming de temperatuur lager worden afgesteld?

We kunnen de temperatuur voor blokverwarming niet aanpassen. Bij een lagere temperatuur kunnen we niet alle bewoners een warme en comfortabele woning bieden.