Ontwikkellocatie op monumentaal terrein

Het bijzondere Withofterrein in Etten-Leur met haar rijke historie is voor een groot deel al jarenlang (2005) in ons bezit. Je vindt hier monumentale gebouwen, zoals Huize Adama, de Grote Kapel en een karakteristieke kloosterboerderij. De bouwpercelen bij het monumentale gebouw zijn klaar voor nieuwe invulling.

Met de gemeente is afgesproken dat we op het braakliggend terrein zowel sociale huur, als vrije sector woningen realiseren. De vrije sector woningen horen niet tot onze kerntaak. Daarom boden we een perceel te koop aan om maximaal 40 vrije sector appartementen te realiseren. 8 juli kocht NBU het bouwterrein. Zelf bouwen we 45 sociale huurwoningen op het aangrenzende perceel.

Hoogschout: 40 royale koopappartementen
Nederlandse Bouw Unie (NBU) gaat een statig gebouw ontwikkelen met 40 royale koopappartementen tussen de 100 en 175 m2 woonoppervlak en met parkeren in de kelder. "Een chique gebouw voor het hogere segment" aldus Jan Voesenk directeur van NBU. "De ontwikkeling past binnen het bestemmingsplan en het project krijgt de naam De Hoogschout." Het ontwerpproces is net gestart dus er zijn nog geen plattegronden of gevelbeelden, maar de projectwebsite www.dehoogschout.nl is wel reeds gelanceerd. Geïnteresseerden in de ontwikkeling kunnen zich hier aanmelden om op de hoogte te blijven. Naar verwachting start de verkoop begin 2022 en de bouw eind 2022.

Ruimtelijk ontwerp voor het plangebied

  1. Locatie van de toekomstige 45 sociale huurwoningen (Alwel)
  2. NBU: bouwperceel voor ontwikkeling van maximaal 40 vrije sector woningen met bijbehorende parkeerplaatsen
  3. Publieke ruimte, inclusief benodigde parkeerruimte (Alwel)

Omgeven door historische bebouwing
Het bouwperceel voor de vrije sector woningen is omgeven door monumentale bebouwing van Het Withofterrein, in het zuiden van Etten-Leur. Het terrein ligt aan de Bisschopsmolenstraat, één van de historische assen waarlangs indertijd het dorp Etten is ontstaan. De oudste nog aanwezige bebouwing op het terrein is Huize Adama, een buitengoed dat dateert uit omstreeks 1600. In 1820 werd door de zusters Franciscanessen de Ettense congregatie gesticht in Huize Adama. Door de jaren heen bloeide de zustercongregatie en daarmee groeide de vestiging. Zo ontstond er een groot klooster- en scholencomplex.

Tegenwoordig kent Het Withofterrein een publieke functie
Zo vind je er nu diverse zorginstellingen. In de Grote Kapel is een fitnessaccommodatie gevestigd. En vanuit de kloosterboerderij werkt een IT-onderneming. Ook zorginstelling Avoord bezit een deel van het terrein en enkele gebouwen.

Centraal gelegen, unieke locatie
De gemeente Etten-Leur kent ruim 40.000 inwoners. De bouwlocatie ligt op 5 minuten wandelen tot een supermarkt, 10 minuten wandelen tot het bruisende winkelcentrum en slechts 20 autominuten (of 30 OV-minuten) tot hartje Breda.

Huize Adama aan de Bisschopsmolenstraat

Het Klooster op Het Withofterrein

De Grote Kapel naast het bouwperceel

Woonzorggebouw Kloostergaard aan de Bisschopsmolenstraat

Het Withof kent veel authentieke elementen

Kloosterboerderij op Het Withofterrein