X EL laat omgeving bruisen


In Etten-Leur gebeurde tussen 2018-2020 iets bijzonders. In een voormalig kantoorpand tegenover het station vond 'placemaking' plaats. Jonge, startende ondernemers kregen de kans hun bedrijf te laten groeien bij XEL. 1 september start de sloop van het pand en komt er een eind aan de placemaking XEL periode. De gemeente Etten-Leur neemt het stokje over en biedt een deel van de XEL-ondernemers tot 1 januari 2022 een plek in leegstaand vastgoed aan de Wipakker.

Begin 2021 bouwen we op deze locatie een nieuw, trendy woongebouw voor jongvolwassenen. Tot die tijd mochten jongeren (18-30 jaar) het pand gebruiken voor allerlei activiteiten, onder de naam: XEL!

De helden van XEL
Het waren jonge ondernemers die in XEL hun creativiteit en inzet lieten zien. Ze hadden hun eigen atelier op het gebied van kunst, werk, cultuur, sport, dans, innovatie en duurzaamheid. Iedereen was welkom voor een lekker ontbijt, lunch of kopje Italiaanse koffie bij Lenti & Contenti (leestip) . Een leuke ontmoetingsplaats in de wijk. Neerstrijken op een werkplek, genieten van een huiskamerconcert of een bijeenkomst organiseren in een inspirerende omgeving. Het behoorde allemaal tot de mogelijkheden van XEL.


Geen overlast
Natuurlijk hield Alwel bij het tijdelijk gebruik rekening met de bestaande woonomgeving. Ander gebruik was prima, maar er mocht natuurlijk geen overlast door ontstaan. Daarom waren ook buurtbewoners betrokkenen bij het project.

Jong en oud samenbrengen
In de wijk Centrum Oost wonen vooral veel ouderen. Doel was om jongeren en ouderen met elkaar in contact te brengen: in XEL, maar ook daarbuiten. Zo startte in april 2019 een proefproject, waarbij je samen een XEL auto kon delen.

Grote belangstelling
Veel jongeren tonen belangstelling voor de toekomstige nieuwbouw aan het Stationsplein. Van ruim 1000 mensen kregen we reactie op de enquête en zeker 600 hiervan gaven daarin aan mee te willen praten. Daaruit blijkt dat dit onderwerp enorm leeft. Die positieve energie geeft XEL een nieuwe beleving in Etten-Leur.Wil jij ook niets missen? Volg dan de Facebookpagina van X EL en neem een kijkje op de website: https://www.xelalwel.nl/