Energie besparen



Hulp bij energie besparen

Energiecoaches van de gemeente kunnen helpen om energie te besparen. De energiecoach kijkt naar het energie verbruik van je woning en de apparatuur die je gebruikt. Naar je leefgewoonten en naar de mogelijkheden om andere energie bronnen te gebruiken.

Je kunt zelf een bezoek van de energiecoach aanvragen.
Breda - Hulp voor inwoners bij hoge energiekosten - Energiezuinig wonen
Etten-Leur - Bespaarettenleur.nl - Energiecoaches
Roosendaal - Duurzaamrsd.nl - Regionaal energieloket/Roosendaal

10 tips om energie te besparen:



Tip 1: Zet de verwarming lager
Zet de thermostaat in de huiskamer en thermostaatkranen in andere ruimtes niet hoger dan nodig. Voor de meeste mensen is 20 graden warm genoeg. Ben je veel bezig in huis? Dan is 19 graden zelfs al warm genoeg. Trek een warme trui en sloffen aan als je lang stil zit. Zet de thermostaat niet pas bij vertrek of als je gaat slapen op 17 graden, maar al één uur daarvoor. Wil je bijvoorbeeld je bed extra opwarmen? Dan is een warme kruik een slim idee.

Tip 2: Douche korter
Als je elke dag 2 minuten korter doucht, bespaar je tussen de €25 en €40 per persoon per jaar op de energierekening. Zet een favoriet muzieknummer op of koop een douchetimer die je helpt herinneren om bijvoorbeeld maximaal 5 minuten te douchen.

Tip 3: Gebruik radiatorfolie
Plaats radiatorfolie tegen de muur of achterkant van een radiator. Hiermee bespaar je tot 95% van de warmte die normaal aan de achterkant verloren gaat. Radiatorfolie is makkelijk aan te brengen.

Tip 4: Laat de radiatoren zo veel mogelijk vrij
Gordijnen of meubelen voor de radiatoren zorgen voor verspilling van warmte.

Tip 5: Gebruik een waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop verbruikt maximaal 7 liter water per minuut. Hiermee kun je 20% op water én gas besparen.

Tip 6: Houd tussendeuren en ramen dicht maar ventileer wel
Door tussendeuren en ramen dicht te houden blijft de warmte in de ruimte. Dit bespaart gas.
Maar let op: Ventileren is belangrijk. Je woning ventileren helpt bij energie besparen. Dat komt doordat droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht. Lucht je huis dus kort, zodat vocht weg kan.
Bij gebruik van de afzuigkap (voor nare luchtjes of vochtafvoer) kun je een klepraampje openzetten voor de aanvoer van verse lucht.

Tip 7: Vervang oude apparaten
Vervang oude apparaten op tijd door zuinige apparaten met een A++ label.

Tip 8: Zet al je apparaten uit als je ze niet gebruikt
Met een KlikAanKlikUit-systeem kun je al jouw apparaten en lampen in één keer aan- en uitzetten.

Tip 9: Gebruik je wasmachine slim
Veel mensen wassen hun kleren vaker dan nodig is: vaak uit gewoonte terwijl het eigenlijk nog fris is. Door minder te wassen, bespaar je tijd, moeite, energie en water.
Was alleen met een volle trommel en het liefst op lage temperaturen. Met de wasmiddelen van tegenwoordig worden kleren al schoon op 30 graden of zelfs met een koud programma. Als je de kleren dan ook nog ophangt, in plaats van ze in de droger te doen, bespaar je nog meer energie.

Tip 10: Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen
Zelfs als de lampen nog werken. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. De aanschafprijs is hoger, maar dit compenseer je snel door het lage verbruik en de lange levensduur.

Bonustip: houd je gas- en stroomgebruik in de gaten
Als je (eigen) slimme meters in je woning hebt, kun je je verbruik via je gas- en stroomleverancier in de gaten houden. Je kunt hiervoor inloggen bij je eigen leverancier. Dit kan duidelijkheid geven. Je krijgt dan maandelijks een overzicht van je verbruik.