Gas- en energieaansluiting en meterstanden

Energie of gas af laten sluiten in je huis? Dat mag niet. Op deze pagina lees je waarom dat zo is. Ook lees je meer over de eco-stand van je ketel, meterstanden, stooklijnen en afrekening warmtekosten.

Mag ik mijn gas en / of energie laten afsluiten?


Je mag de gas- en energieaansluiting niet laten afsluiten. Jij huurt de woning van Alwel. Daarmee ben je verantwoordelijk voor een goed gebruik van de woning.
Niet stoken is niet goed voor je woning en voor je eigen gezondheid.


Wij adviseren je om zo min mogelijk gas te gebruiken. Dan betaal je alleen nog voor de vaste lasten en stijgen deze niet veel. Je houdt daarmee je rekening laag.


Ventileren en stoken is belangrijk.
 • Ventileer en verwarm je woning wel.
 • Laat de temperatuur niet onder de 15 graden komen. Voordeel van ventileren: Droge lucht (van buiten) warmt sneller op. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te krijgen. Dus ventileren bespaart ook energie.
 • Niet ventileren en stoken zorgt voor vocht in de woning. Door vocht kunnen schimmels ontstaan. Vocht en schimmel kunnen gezondheidsklachten geven of erger maken, zoals reumatische of astmatische klachten.


Als je je huur niet kunt goed kunt betalen door de hoge energierekening.
Als je problemen hebt met het betalen van je energierekening dan kun je praten met een energiecoach.
Heb je door alle hoge kosten moeite om je huur te betalen, neem dan contact met ons op. We kijken dan samen of we je kunnen helpen.


Wees voorzichtig met andere manieren om je woning te verwarmen.
Dit kun je beter niet doen. Het kan namelijk gevaarlijk zijn:
 • Gebruik geen terrasverwarmer in je woning.
 • Gebruik geen bloempotkachel, petroleumstel of veel kaarsen om te verwarmen. Er komt veel fijnstof vrij. Veel meer dan bij een drukke snelweg. Dat is niet goed voor uw gezondheid. Ook is het brandgevaarlijk.

Let op! Elektrische kachels verbruiken veel stroom.
Soms ben je dan zelfs meer geld kwijt dan wanneer je gewoon je verwarming aanzet.
Mag ik me af laten sluiten van het warmtenet?


Je mag de gas- en energieaansluiting niet laten afsluiten. Jij huurt de woning van Alwel. Daarmee ben je verantwoordelijk voor een goed gebruik van de woning. Niet stoken is niet goed voor je woning en voor je eigen gezondheid.

Wij adviseren je om zo min mogelijk gas te gebruiken. Dan betaal je alleen nog voor de vaste lasten en stijgen deze niet veel. Je houdt daarmee je rekening laag.


Ventileren én stoken is belangrijk.

 • Ventileer en verwarm je woning wel. Laat de temperatuur niet onder de 15 graden komen.

 • Voordeel van ventileren: Droge lucht (van buiten) warmt sneller op. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te krijgen. Dus ventileren bespaart ook energie.

 • Niet ventileren en stoken zorgt voor vocht in de woning. Door vocht kunnen schimmels ontstaan. Vocht en schimmel kunnen gezondheidsklachten geven of erger maken, zoals reumatische of astmatische klachten.Als je je je huur niet kunt goed kunt betalen door de hoge energierekening.

Als je problemen hebt met het betalen van je energierekening dan kun je praten met een energiecoach.
Heb je door alle hoge kosten moeite om je huur te betalen, neem dan contact met ons op. We kijken dan samen of we je kunnen helpen.Wees voorzichtig met andere manieren om je woning te verwarmen!

Dit kun je beter niet doen. Het kan namelijk gevaarlijk zijn:

 • Gebruik geen terrasverwarmer in je woning.

 • Gebruik geen bloempotkachel, petroleumstel of veel kaarsen om te verwarmen. Er komt veel fijnstof vrij. Veel meer dan bij een drukke snelweg. Dat is niet goed voor je gezondheid. Ook is het brandgevaarlijk.Let op! Elektrische kachels verbruiken veel stroom.

Soms ben je zelfs meer geld kwijt dan wanneer je gewoon je verwarming aanzet.

Hoe gaat Alwel om met de stooklijn in combinatie met energiebesparing?De stooklijn is al zo energiezuinig mogelijk ingericht en op het gebouw afgestemd. U kunt als huurder de stooklijn niet zelf aanpassen. Ook Alwel kan dit niet. De leverancier regelt de inrichting van de stooklijn en zorgt ervoor dat deze zo energiezuinig mogelijk is ingericht.

Mag ik mijn ketel op eco-stand zetten?


Je mag als huurder zelf de ketel op eco-stand zetten. Mocht de ketel daarna problemen geven, dan kunt u onze reparatielijn bellen 088 255 2000.

Hoe krijg ik inzage in mijn meterstanden?

 • Kijk goed op je meter.

 • Als je (eigen) slimme meters in je woning hebt, kun je je verbruik via je gas- en stroomleverancier in de gaten houden. Je kunt hiervoor inloggen bij je eigen leverancier. Dit kan duidelijkheid geven. Je krijgt dan maandelijks een overzicht van je verbruik. Wanneer je een slimme meter hebt, kun je ook gebruik maken van Je kunt ook gebruik maken van slimmemeterportal.nl om inzicht te krijgen in je elektra- en gasverbruik.

Wat doet Alwel met betrekking tot de afrekening warmtekosten?Je betaalt een voorschot op de stook- en servicekosten. Je rekent af wat je verbruikt. Als je meer verbruikt dan je als voorschot hebt betaald, moet je bijbetalen. Heb je minder verbruikt, dan krijg je geld terug.