Hulp vanuit gemeente en overheid

De hoge energieprijzen treffen iedereen. Daarom hebben de overheid en gemeenten maatregelen om mensen te helpen.

Hoe weet ik of ik de energietoeslag van 1.300 euro krijg?Als je al bekend bent bij de gemeente, ontvang je de energietoeslag van € 1.300 automatisch. Je kunt ook zelf de energietoeslag tot 1 mei 2023 eenmalig aanvragen bij uw gemeente. Dat kan alleen als je hiervoor in aanmerking komt. Je komt in aanmerking voor de energietoeslag als je tot 120% van het sociaal inkomen verdient. Je leest er meer over op de website van de gemeente:

Ik heb zelf een contract met de energieleverancier. Hoe wordt de € 190 vanuit de overheid verrekend?Als huurder word je gezien als kleinverbruiker.
Alle kleinverbruikers krijgen in november en december een vaste korting van € 190 per maand op de energierekening. Jouw energieleverancier stort dit op je rekening.

Ik reken mijn energie via de stook-/servicekosten af met Alwel? Hoe wordt de € 190 vanuit de overheid verrekend?


Je hebt als huurder zelf geen contract bij een energieleverancier. Alwel heeft dit contract en rekent de stookkosten aan jou door. Huurders die stook- en servicekosten aan Alwel betalen, ontvangen een brief van Alwel met informatie over de energiekosten en de 190 euro van tegemoetkoming vanuit de overheid.

Hoe zit het met het prijsplafond van de overheid?

  • Het prijsplafond is gebaseerd op het basis jaarverbruik. Dat is vastgesteld op 2900 kWh stroom per jaar en 1200 m³ gas.

  • Over dit verbruik betaalt de huurder maximaal het prijsplafondtarief van € 0,40 per kWh en € 1,45 per m³.

  • Daarboven geldt gewoon de hogere marktprijs, die dus per energieleverancier, contract en periode kan verschillen. De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw.

  • Dit geldt als de huurder zelf een contract heeft met een energieleverancier.

  • Het prijsplafond gaat in op 1 januari 2023.

  • Meer informatie lees je op de website van de overheid.

Vallen woningen met stadsverwarming ook onder het prijsplafond?

  • De overheid heeft geregeld dat huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule tot 37 gigajoule warmte.

  • ???????Regeling prijsplafond geldt voor huurders die zelf een contract bij de warmteleverancier hebben zoals Ennatuurlijk.

  • Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten werkt de overheid de komende tijd verder uit. Lees meer op de website van de overheid.

  • Het plafondtarief voor warmte is gebaseerd op het plafondtarief voor gas. Warmtetarieven zijn wettelijk gekoppeld aan de gastarieven. Daarom betalen huurders met stadsverwarming ook meer nu de gasprijs zo hoog is.