Rookmelder


Tijdens het slapen ruiken we niks. Rook en vuur nemen we dan ook niet waar. Een rookmelder waarschuwt je wanneer er rook in je huis ontstaat. Het geluid van de rookmelder maakt je op tijd wakker. Zo kun je meteen het huis verlaten.

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van je huis en in elke vluchtroute Hiermee wil de overheid het aantal doden bij woningbranden verminderen. Daarom komt Alwel ook in jouw woning gratis rookmelder(s) ophangen.

Uiterlijk eind 2023 heeft Alwel alle rookmelders opgehangen
Samen met onze aannemer werken we er echt hard aan om bij alle bewoners zo snel mogelijk rookmelder(s) op te hangen. Dat is een hele klus en kan niet overal tegelijk. We zijn afhankelijk van de levering van de rookmelders en beschikbaarheid van personeel. Nieuwbouwwoningen hebben al sinds 2003 verplicht rookmelders.

Let op: we krijgen meldingen van personen die aanbellen en zeggen dat ze langskomen voor (het plaatsen/controleren van) de rookmelders. Heb je geen brief ontvangen en een afspraak gemaakt voor dit tijdstip? Laat de persoon dan niet binnen. Onze afspraken zijn alleen op het met jou afgesproken tijdstip.

Wanneer is jouw woning aan de beurt


Uiterlijk eind 2023 heeft Alwel alle rookmelders opgehangen

We willen natuurlijk in alle huizen zo snel mogelijk rookmelders ophangen. Helaas kan dat niet overal tegelijk. Daarom hebben we een planning gemaakt, samen met het bedrijf dat de rookmelders aansluit.

 • We hangen de rookmelders in fasen op. Dit doen we per woongebouw of per (gedeelte van een) wijk. Deze aanpak hebben we ook besproken met de huurdersbelangenverenigingen en de brandweer.

 • Als jouw huis aan de beurt is, dan krijg je vanzelf een brief van Alwel. Hierin staat de naam van het bedrijf dat de rookmelders aansluit. Zij nemen contact met je op om een afspraak te maken. Ook lees je in de brief wat je kunt doen voordat het bedrijf langskomt. Je hoeft hiervoor dus geen contact met Alwel op te nemen.

 • Door een tekort aan monteurs en materialen kunnen we niet vóór 1 juli 2022 in alle huizen een goedgekeurde rookmelder ophangen. We starten begin 2022 met de huizen die nog geen rookmelders hebben. In 2023 verwachten we dat in alle huizen rookmelders hangen.

 • Ook hebben we gekozen voor kwaliteit en het ontzorgen van onze huurders. Alwel hangt dus kwalitatief goede rookmelders bij je op. Je hoeft dit niet zelf te doen. Dat kost echter wel méér tijd dan wanneer we je de rookmelders zouden opsturen. We kiezen voor een precieze aanpak. Met een hogere kwaliteit en de zekerheid dat de rookmelders op de goede plaats en manier in je woning hangen.

Een afspraak maken met een monteur


Als jouw woning aan de beurt is, dan krijg je vanzelf een brief van Alwel. Hierin staat de naam van het bedrijf dat de rookmelders aansluit.

Heb je nog geen brief gekregen? Dan is jouw wijk later aan de beurt. Je kunt dan nog geen afspraak maken.


Heb je de brief gekregen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak
Krijg je een brief om een afspraak te maken voor de rookmelders? Maak dan meteen de afspraak en zorg ervoor dat je op dat moment thuis bent. Je krijgt 48 uur voor de afspraak nog een sms-bericht als herinnering.

Maak je je zorgen omdat er nog geen rookmelders hangen?


Dat begrijpen we heel goed. Een rookmelder voorkomt geen brand. En ze houden de brand ook niet tegen. Rookmelders hangen er om jou als bewoner te waarschuwen bij brand. En om je tijd te geven om te vluchten.

Zelf een rookmelder ophangen
Als je je onveilig voelt, dan mag je zelf een (tijdelijke) rookmelder ophangen. Je ontvangt hier geen vergoeding voor. Wij komen in ieder geval nog steeds de benodigde rookmelders ophangen. Je krijgt hier vanzelf een brief over.
Mocht je al een rookmelder(s) hebben, dan worden deze vervangen door de rookmelders van Alwel.

 • Koop goedgekeurde rookmelders bij de bouwmarkt. Let erop dat de rookmelders voorzien zijn van een CE-markering op basis van productnorm 14604. Rookmelders vervang je iedere 10 jaar.
 • Hang de rookmelders op volgens de handleiding.
 • We adviseren om deze in de woonkamer en de slaapkamer op te hangen, wij komen alsnog langs om rookmelders in de vluchtweg op te hangen.
 • Rookmelders die je zelf koopt worden niet vergoed door Alwel, ze blijven dan ook jouw eigendom.

Tip: De rookmelder van jezelf kun je altijd nog zelf in een andere ruimte ophangen.

Je hoeft geen rookmelder te hebben voor je brandverzekering
Voor de meeste verzekeraars blijft de uitkering bij brandschade gelijk. Zegt jouw verzekering iets anders? Dan horen wij dat graag. Je kunt ons het bericht van je verzekering doorsturen via info@alwel.nl.

Kijk ook eens op alwel.nl/brandveiligheid voor tips en een filmpje over brandveiligheid.

Waar plaatst Alwel rookmelders


In alle huizen en appartementen die vóór 2003 gebouwd zijn, komen we nog rookmelders ophangen. Dit doen we samen met bedrijven die de rookmelders voor je ophangen en aansluiten. Door een tekort aan monteurs en materialen kunnen we niet vóór 1 juli 2022 in alle huizen een goedgekeurde rookmelder ophangen. We starten begin 2022 met de huizen die nog geen rookmelders hebben. In 2023 verwachten we dat in alle huizen rookmelders hangen

Is je woning gebouwd na 2003?
Nieuwbouwhuizen die ná 2003 gebouwd zijn hebben al rookmelders.
Bij deze woningen was het bij de nieuwbouw verplicht om rookmelders te installeren. Deze huizen hebben hiermee al rookmelders die Alwel onderhoudt.

Waar komen de rookmelders te hangen?
We werken samen met met aannemers die de rookmelders vakkundig voor je ophangen en aansluiten op de wettelijk verplichte vluchtroutes zoals de gang, hal, voorzolder of overloop.

 • Op iedere verdieping van een zelfstandige woning hangt minstens één rookmelder.

 • De rookmelders hangen in de ruimten waardoor je naar buiten moet vluchten bij brand. Zoals de gang, hal, voorzolder of overloop.

 • De rookmelders hangen aan het plafond en zijn van Alwel. Als je gaat verhuizen blijven de rookmelders in de woning hangen.


Loop je vanuit de voordeur meteen naar buiten?
Dan hangen we de rookmelder met een accubatterij geschroefd aan het plafond.
De accubatterijen van deze rookmelders gaan zeker 10 jaar mee. Deze hoef je dus niet te vervangen.


Loop je vanuit de voordeur meteen in een besloten gang of trappenhuis?
Dan sluiten we de rookmelders aan op het lichtnet. Zo hoef je geen batterijen te vervangen en doet de rookmelder het altijd.


Extra rookmelders bestellen op eigen rekening?
Je kunt bij de installateur extra rookmelders bestellen.
De extra rookmelders betaal je zelf. Informeer daarom eerst naar de kosten van de levering en montage.

Is een rookmelder verplicht?


Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat iedere woning genoeg rookmelders heeft. Hiermee wil de overheid het aantal doden bij woningbranden verminderen. We zien het als onze verantwoordelijkheid en plicht om onze woningen brandveilig te maken en te houden. Daarom valt het ophangen van rookmelders voor Alwel onder dringend onderhoud en hangen we rookmelders in de huizen waar ze nog niet hangen.


Bedankt voor je medewerking
Wij vinden het belangrijk dat je veilig woont. Voor Alwel valt het ophangen van rookmelders dan ook onder dringende werkzaamheden. Als huurder van Alwel bent u verplicht om mee te werken aan dringende werkzaamheden. Dit staat in uw huurovereenkomst en in de wet (artikel 7:220 lid 1 BW - huurovereenkomst). Zo zorgen we samen voor een brandveilig huis.


Heb je zelf al een rookmelder?
Mocht je al een rookmelder(s) hebben, dan worden deze vervangen door de rookmelders van Alwel.
Tip: De rookmelder van jezelf kun je altijd nog zelf in een andere ruimte ophangen.

Waarom is Alwel niet vóór 1 juli 2022 klaar?
We leggen uit hoe dit komt.

In 2018 zijn de eerste woningen van rookmelders voorzien
In 2018 startten we met het ophangen van rookmelders in woningen die vóór 2003 gebouwd zijn. Dit doen we bijvoorbeeld bij het opknappen of verduurzamen van huizen.
We zijn dus allang bezig met dit belangrijke onderwerp.


Het plan van de overheid om rookmelders te verplichten
In februari 2020 kwam het bericht dat de overheid rookmelders in álle huizen wilde gaan verplichten. Wij kozen ervoor om te wachten totdat deze verplichting echt in de wet kwam.

 • Omdat we eerder meemaakten dat een wet niet doorgaat, aangepast of uitgesteld wordt. Zoals bijvoorbeeld bij de warmtewet en het verbod op asbestdaken.

 • Ook wisten we toen pas wat de regels waren en wie verantwoordelijk werd.


Versnelde uitvoering
Dat zorgde ervoor dat we onze eerdere aanpak moesten versnellen. Omdat dit een groot project werd, moesten we ook volgens bepaalde regels te werk gaan. Dit kostte tijd en zorgde voor een betere kwaliteit, prijs en afspraken in het proces.


We kozen voor kwaliteit en komen de rookmelders voor je ophangen
We hebben gekozen voor kwaliteit en het ontzorgen van onze huurders. Alwel hangt dus kwalitatief goede rookmelders bij je op. Je hoeft dit niet zelf te doen. Dat kost echter wel méér tijd dan wanneer we je de rookmelders zouden opsturen. We kiezen voor een precieze aanpak. Met een hogere kwaliteit en de zekerheid dat de rookmelders op de goede plaats en manier in je woning hangen.


Uiterlijk eind 2023 heeft Alwel alle rookmelders opgehangen
Samen met onze aannemer werken we er echt hard aan om bij alle bewoners zo snel mogelijk rookmelder(s) op te hangen. Dat is een hele klus en kan niet overal tegelijk. We zijn afhankelijk van de levering van de rookmelders en beschikbaarheid van personeel. Nieuwbouwwoningen hebben al sinds 2003 verplicht rookmelders.

Onderhoud en reparatieHet schoonmaken en testen van de rookmelders, dat vragen we aan jou
We rekenen erop dat je zorgt dat de rookmelders schoon en heel blijft. Hoe je dat doet staat in de handleiding die je krijgt bij het plaatsen van de melder. Daarin staat ook hoe je kunt testen of de rookmelder werkt.

We geven je een paar algemene tips:

1. Zuig de rookmelder regelmatig uit met een stofzuiger.
2. Houd de rookmelder vrij van vet en nicotineaanslag.
3. Dek de rookmelder niet af.
4. Test de rookmelder regelmatig.


Werkt je rookmelder niet meer of piept de batterij?
Rookmelders die door ons zijn geplaatst repareren we gratis voor je. Ook de batterij vervangen we als dat nodig is. Dit geldt ook voor de 'oude' rookmelders.
Wel is het belangrijk dat je ons laat weten als er onderhoud nodig is. Als de batterij aan vervanging toe is of de rookmelder werkt niet goed, maak dan meteen online een reparatieafspraak met een vakman of bel naar 088 255 2000.
De rookmelders die wij plaatsen hebben een accubatterij of zijn aangesloten op het lichtnet. Deze accubatterijen gaan zeker 10 jaar mee.


Heb je de rookmelder zelf geplaatst?
Probeer of een nieuwe batterij helpt of probeer een 'reset'. Lukt dit niet? Vervang de rookmelder dan door een andere.

Heb je zelf al rookmelders opgehangen?Heb je eerder zelf al rookmelders opgehangen?

 • Heb je een onderhoudsabbonnement afgesloten bij een brandveiligheidsbedrijf wat je rookmelders jaarlijks te onderhoudt?

 • Heb je zelf rookmelders opgehangen die zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld je telefoon?

In dat geval ben je niet verplicht om je eigen rookmelders te verwijderen of te wisselen voor die van Alwel.
Natuurlijk is het wél mogelijk toch (extra) rookmelders in de vluchtwegen op te laten hangen.


Maak je geen gebruik van het aanbod van Alwel?
Je ontvangt van ons een brief waarmee we vastleggen dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aanbrengen van betrouwbare rookmelders.

Bel bij brand altijd meteen 112!

Rookmelders zijn gemaakt om je te waarschuwen.

Ook brandmeldcentrales in appartementencomplexen en rookmelders maken geen melding naar de brandweer.

Direct regelen: