Rookmelder


Tijdens het slapen ruiken we niks. Rook en vuur nemen we dan ook niet waar. Een rookmelder waarschuwt je wanneer er rook in je huis ontstaat. Het geluid van de rookmelder maakt je op tijd wakker. Zo kun je meteen het huis verlaten.

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van je huis en in elke vluchtroute Hiermee wil de overheid het aantal doden bij woningbranden verminderen.
Daarom hebben we in al onze woningen nieuw rookmelders geplaatst.

Let op: we krijgen meldingen van personen die aanbellen en zeggen dat ze langskomen voor (het plaatsen/controleren van) de rookmelders. Heb je geen brief ontvangen en een afspraak gemaakt voor dit tijdstip? Laat de persoon dan niet binnen. Onze afspraken zijn alleen op het met jou afgesproken tijdstip.

Waar worden rookmelders geplaatst

In alle huizen en appartementen die vóór 2003 gebouwd zijn in 2022-2023 rookmelders geplaatst.

Is je woning gebouwd na 2003?
Nieuwbouwhuizen die ná 2003 gebouwd zijn hebben al rookmelders.
Bij deze woningen was het bij de nieuwbouw verplicht om rookmelders te installeren. Deze huizen hebben hiermee al rookmelders die Alwel onderhoudt.


Waar hangen de rookmelders

  • Op iedere verdieping van een zelfstandige woning hangt minstens één rookmelder.

  • De rookmelders hangen in de ruimten waardoor je naar buiten moet vluchten bij brand. Zoals de gang, hal, voorzolder of overloop.

  • De rookmelders hangen aan het plafond en zijn van Alwel. Als je gaat verhuizen blijven de rookmelders in de woning hangen.


Loop je vanuit de voordeur meteen naar buiten?
Dan hangen we de rookmelder met een accubatterij geschroefd aan het plafond.
De accubatterijen van deze rookmelders gaan zeker 10 jaar mee. Deze hoef je dus niet te vervangen.


Loop je vanuit de voordeur meteen in een besloten gang of trappenhuis?
Dan sluiten we de rookmelders aan op het lichtnet. Zo hoef je geen batterijen te vervangen en doet de rookmelder het altijd.


Extra rookmelders bestellen op eigen rekening?
Je kunt bij de installateur extra rookmelders bestellen.
De extra rookmelders betaal je zelf. Informeer daarom eerst naar de kosten van de levering en montage.

Is een rookmelder verplicht?


Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat iedere woning genoeg rookmelders heeft. Hiermee wil de overheid het aantal doden bij woningbranden verminderen. We zien het als onze verantwoordelijkheid en plicht om onze woningen brandveilig te maken en te houden. Daarom valt het ophangen van rookmelders voor Alwel onder dringend onderhoud en hangen we rookmelders in de huizen waar ze nog niet hangen.


Bedankt voor je medewerking
Wij vinden het belangrijk dat je veilig woont. Voor Alwel valt het ophangen van rookmelders dan ook onder dringende werkzaamheden. Als huurder van Alwel ben je verplicht om mee te werken aan dringende werkzaamheden. Dit staat in je huurovereenkomst en in de wet (artikel 7:220 lid 1 BW - huurovereenkomst). Zo zorgen we samen voor een brandveilig huis.


Heb je zelf al een rookmelder?
Mocht je al een rookmelder(s) hebben, dan worden deze vervangen door de rookmelders van Alwel.
Tip: De rookmelder van jezelf kun je altijd nog zelf in een andere ruimte ophangen.

Onderhoud en reparatie


Hoe werkt een rookmelder?
In de rookmelder wordt een lichtsignaaltje geprojecteerd naar een spiegeltje. Als het spiegeltje geen lichtsignaal ontvangt gaat de rookmelder af
Dat kan gebeuren door rook, maar óók door vuil, vocht, stoom, vet, spinnetjes e.d.


Vocht, vuil, stof, insecten

  • Vocht: Op de overloop is er relatief veel vocht, zeker als rookmelder in de buurt van de douche of badkamer geplaatst is.

  • Vuil en stof: Vaak gaat het alarm af door stof. Door bijvoorbeeld een open plafondlamp die dicht bij de rookmelder hangt. Als je de ramen tegen elkaar opzet, is de kans groot dat het stof in de lamp of in de rookmelder in beweging komt.

  • Insecten en spinnetjes: Zomers komt dit vaak voor. Veel insecten zoals fruitvliegjes of kleine spinnetjes zijn in staat om in de sensor te kruipen. Zolang een insect leeft en beweegt in de sensor, blijft de rookmelder in alarm gaan.


Het schoonmaken en testen van de rookmelders, dat vragen we aan jou
We rekenen erop dat je zorgt dat de rookmelders schoon en heel blijft. Hoe je dat doet staat in de gebruikshandleiding FireAngel die je krijgt bij het plaatsen van de melder. Daarin staat ook hoe je kunt testen of de rookmelder werkt.


We geven je een paar algemene tips:
1. Zuig de rookmelder regelmatig uit met een stofzuiger.
2. Houd de rookmelder vrij van vet en nicotineaanslag.
3. Dek de rookmelder niet af.
4. Test de rookmelder regelmatig.


Heb je zelf al rookmelders opgehangen?

Heb je eerder zelf al rookmelders opgehangen? Maak dan toch een afspraak!
Dan hangen we de rookmelders gratis bij je op. Deze rookmelders hebben een hogere kwaliteit dan de rookmelders die je in de winkel kunt kopen. Ook betaalt Alwel dan de reparaties en kosten voor het vervangen in de toekomst.

  • Heb je een onderhouds-abbonnement afgesloten bij een brandveiligheidsbedrijf wat je rookmelders jaarlijks te onderhoudt?

  • Heb je zelf rookmelders opgehangen die zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld je telefoon?

We ontvangen graag een email met daarin het merk en type rookmelder(s) en met fotoos waarop te zien is waar de rookmelders hangen

Wij vinden het belangrijk dat je veilig woont. Vandaar dat wij iedereen dringend vragen om mee te werken (op basis van artikel 7:220 lid 1 BW - huurovereenkomst). Zo zorgen we samen voor een brandveilig huis.
Natuurlijk is het wél mogelijk toch (extra) rookmelders in de vluchtwegen op te laten hangen.

Bel bij brand altijd meteen 112!

Rookmelders zijn gemaakt om je te waarschuwen.

Ook brandmeldcentrales in appartementencomplexen en rookmelders maken geen melding naar de brandweer.

Direct regelen: