Wegwijs in verzekeringen

Een brand, lekkage of inbraak is al erg genoeg. Nog vervelender wordt het als er geen (goede) verzekering is. Hieronder lees je welke (woning)verzekeringen er zijn en wat je het beste kunt regelen.

Bij een huurwoning is het niet nodig een opstalverzekering af te sluiten, Alwel is namelijk verplicht dit te doen. Het is verstandig om wel te denken aan een inboedelverzekering; voor het interieur en meubilair en aan een aansprakelijkheidsverzekering.

Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen voor een laag bedrag (premie) per maand, hoge kosten besparen op het moment dat er wat gebeurt.

Inboedelverzekering



Wat is een inboedelverzekering?
Met een inboedelverzekering kun je de 'roerende' zaken in je woning verzekeren. Daarbij kun je denken aan de bank, kasten, maar ook elektronica zoals een computer of televisie.


Wanneer wordt de schade vergoed?
In geval van bijvoorbeeld diefstal, waterschade of brand krijg je een vergoeding uitbetaald voor de schade aan deze spullen.
Een inboedelverzekering dekt in elk geval (gedeeltelijk) de schade door brand of diefstal aan jouw spullen in huis. Of schade door lekkage gedekt wordt, is afhankelijk van de oorzaak.
Let op: Je moet een inboedelverzekering je zelf regelen.


Wat hoort bij 'inboedel'?
Onder inboedel (of huisraad) vallen alle spullen die zonder breek- of sloopwerk weggehaald kunnen worden.
Denk bijvoorbeeld aan je meubels, je kleding, kliklaminaat maar ook elektronica zoals een computer of televisie. Ook tuinaanleg valt onder de inboedel.

Geld of motorrijtuigen vallen niet onder de inboedel.


Zelf geklust in je woning?
Woon je al langer in een huurwoning? Dan is de kans groter dat je zelf aanpassingen hebt gedaan, die je niet zomaar uit je woning kunt verwijderen.
Bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken. Deze veranderingen aan je woning heb je zelf betaald.
Deze zaken vallen normaal gesproken onder je opstalverzekering. Als huurder heb je geen opstalverzekering.
Daarom kun je deze onderdelen van je huurwoning meeverzekeren op je inboedelverzekering.

Dit noemen verzekeraars huurdersbelang. Ook verbeteringen die de vorige bewoner van de huurwoning heeft aangebracht en die jij tegen betaling hebt overgenomen, vallen onder huurdersbelang.
Bij de meeste inboedelverzekeringen is het huurdersbelang standaard tot een maximumbedrag meeverzekerd. Heb je al een inboedelverzekering? Dan is het slim om te kijken of het huurdersbelang voor jou voldoende is.


Tip

  • Dekkingen kunnen per polis erg verschillen. Lees de informatie van jouw verzekeraar goed door. Kijk welke schades de inboedelverzekering precies dekt en hoeveel de verzekering vergoedt.

  • Nog geen inboedelverzekering? Online kun je verzekeringen vergelijken. Zo kies je de verzekering die het beste bij jouw situatie past.

  • ring die het beste bij jouw situatie past.

Glasverzekering



Sla je zelf de deur iets te hard dicht en breekt de ruit? Voor deze schade ben je zelf aansprakelijk. Om kosten te voorkomen sluit je een glasverzekering af.


Glasverzekering via Alwel
Via Alwel ben je soms al voor glasschade verzekerd. Je betaald hiervoor een klein bedrag bij je huur. Kijk in je huuroverzicht of jij al verzekerd bent.
Heb je nog geen glasverzekering en wil je deze afsluiten via Alwel? Meld je aan via ons contactformulier.


Welke schade wordt vergoed?

  • De glasverzekering vergoedt schade aan alle ruiten van uw woning, zowel binnen als buiten.

  • Maar glas dat je zelf hebt aangebracht, valt niet onder de glasverzekering. Informeer bij je inboedelverzekering of deze de schade dekt.

  • Bij huizen die onderdeel uitmaken van een Vereniging van Eigenaren kan de verzekering anders geregeld zijn.

Opstalverzekering



Wat is een 'opstalverzekering'

Een opstalverzekering vergoedt de schade aan het huis zelf. Bijvoorbeeld door brand, waterschade of storm.

De verzekering gaat over het huis en alles wat hier aan vast zit. (bijvoorbeeld dakpannen, leidingen, vloeren, kozijnen, vastgelijmde tegelvloer, zonnepanelen, sanitair). Alwel is verantwoordelijk en heeft hiervoor een opstalverzekering afgesloten.

Als huurder hoef je geen opstalverzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering



Een ongelukje kan zomaar gebeuren. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade, die jij, je kinderen of huisdieren per ongeluk veroorzaken bij anderen.
De aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je zelf niet hoeft op te draaien voor de schade die je per ongeluk hebt veroorzaakt.

Zelfs wanneer je er zelf weinig aan kunt doen, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade.

  • Je kunt bijvoorbeeld door de verhuurder aansprakelijk worden gesteld voor schade aan het huurhuis.

  • Of door je buren, een voorbeeld hiervan is lekkage in jouw woning, die vervolgens ook schade veroorzaakt bij de buren.

  • Ook ben je aansprakelijk voor schade die door je kinderen wordt veroorzaakt. Het verschilt per verzekeraar tot welke leeftijd kinderen zijn meeverzekerd.

Natuurlijk moet iedere huurder voor zichzelf bepalen welke verzekeringen wel of niet worden afgesloten. In een aantal gevallen kan het verstandig zijn je voor verschillende risico’s te verzekeren, denk er eens over na.