WoningwaarderingHoe bepaalt Alwel de huurprijs voor je woning
Om te bepalen welke huurprijs gerekend mag worden voor een sociale huurwoning, heeft de overheid een puntensysteem ontwikkeld. Dit heet ook wel de woningwaardering. Het puntensysteem geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer. De overheid stelt ieder jaar de maximale huurprijzen vast.


Waar krijgt je woning punten voor

  • Elk onderdeel van de woning krijgt punten. Denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte van een woning, het aantal verwarmde ruimtes en het energielabel. De woonomgeving telt niet mee in de puntentelling.

  • Ook krijgt een woning punten voor de WOZ-waarde. De WOZ-waarde van een woning wordt ieder jaar door de gemeente vastgesteld. De puntentelling kan daarom elk jaar anders zijn.

Bij elkaar opgeteld leveren de punten een huurprijs op. Hoe meer punten, hoe hoger de huur mag zijn. De (kale huur) mag niet hoger zijn dan de maximale huurprijs die door de overheid is vastgesteld.

De puntentelling klopt niet, wat kan ik doen?

Het aantal punten en maximaal toegestane huurprijs van een woning kun je gemakkelijk narekenen met de huurprijscheck van de huurcommissie.


De puntentelling klopt niet

Denk je dat je woning teveel of te weinig punten heeft gekregen volgens de puntentelling van Alwel, Of ben je van mening dat de puntentelling om een andere reden niet klopt neem dan contact met ons op.


Huurprijs te hoog in verhouding tot de puntentelling

Als je denkt dat de huurprijs in verhouding tot de puntentelling te hoog is, vul dan de huurprijscheck in. Zo weet je zeker of je een voorstel huurverlaging kunt indienen. Het voorstel tot huurverlaging stuur je naar Alwel.


Vrije-sector woning

Het puntensysteem geldt niet voor woningen in de vrije sector (geliberaliseerde huurwoning). Bij deze woningen bepaalt de verhuurder zelf de huurprijs. Er is wel een maximale huurprijs vastgesteld door de overheid.