Zonnepanelen, elektrisch koken en dubbelglas

Zonnepanelen, elektrisch koken en dubbelglas zijn manieren die het gas- of energieverbruik verminderen.

Kan ik zonnepanelen krijgen op mijn eigen woning?



Zonnepanelen via de huurderorganisaties HBV Etten-Leur en HAR in Roosendaal
De aanvraag voor zonnepanelen loopt momenteel via de Etten-Leurse huurdersorganisatie HBV en de Roosendaalse huurdersorganisaties HAR.

De zonnepanelen worden aangeboden door de HBV en HAR vanuit het huurderskeuzebudget. Je betaalt een kleine bijdrage van € 4,50 per maand.

Vanaf 2023 breiden we deze projecten verder uit (ook naar Breda), zodat veel meer woningen zonnepanelen kunnen krijgen.


Zelf zonnepanelen laten plaatsen
Je kunt ook zelf zonnepanelen laten plaatsen. Kijk op onze website voor meer informatie.

Ik woon in een appartementencomplex. We willen graag zonnepanelen op het complex. Kan dat?



Helaas kunnen we uw vraag nu nog niet beantwoorden. Gezien de huidige energiearmoede wil Alwel stevig inzetten op zonnepanelen. Voor woningen is dat wat makkelijker dan voor appartementencomplexen. Bij complexen is het zo dat de opgewekte stroom vanuit zonnepanelen automatisch binnenkomt op de collectieve meter en gebruikt wordt voor gemeenschappelijke voorzieningen als de lift of verlichting in het trappenhuis. Het komt dan dus niet in de appartementen van de huurders. Als we de opgewekte stroom alleen kunnen gebruiken voor de gemeenschappelijke voorzieningen, is er een overschot aan opgewekte stroom. Tot 2024 kunnen we dit volledig terug verkopen aan de energiemaatschappij. Daarna niet meer. Zonnepanelen bieden dan nauwelijks tot geen financieel voordeel en het levert huurders weinig op.

We hebben liever dat huurders veel meer voordeel halen uit zonnepanelen. Om dat te bereiken moet de opgewekte stroom door zonnepanelen verdeeld worden over verschillende appartementen. Dan komt stroom niet binnen via de collectieve meter, maar via de individuele energiemeters van de huurders. Dit zijn flinke werkzaamheden, omdat het aanpassingen in de installatie van het complex en meterkasten van huurders vergt. Het kost tijd om dit te realiseren. We onderzoeken nu of en hoe we dat kunnen realiseren. We kunnen ons voorstellen dat complexen die het minst energiezuinig zijn dan als eerste aan de beurt zijn.

Kan ik elektrisch gaan koken? Hoe regel ik dat?



Dat kan! Om elektrisch te kunnen koken moet Alwel in de keuken een krachtstroomstopcontact maken. Inductie, keramische en elektrische kookplaten of fornuizen kunnen namelijk niet op een normaal stopcontact. Ook zorgen we ervoor dat de kookgroep in de meterkast voldoende elektriciteit levert. Deze klus voeren we gratis voor je uit.

Je kunt deze woningaanpassing aanvragen via deze website.

Na je aanvraag laat de opzichter je binnen 5 werkdagen weten of jouw woning geschikt is en hoe we te werk gaan.

Let op: Je moet zelf een nieuwe kooktoestel kopen. Zorg dat de kookplaat zowel op 2 als 3 fase kan worden aangesloten kopen. Dit, omdat Enexis pas een aantal maanden later de verbinding naar 3 fase kan omzetten.

Wanneer krijgt mijn woning dubbelglas?



We vervangen tot en met 2028 gratis al het enkel glas in onze woningen in dubbelglas. Dit doen we tegelijk met het geplande schilderwerk. Het vraagt namelijk om aanpassing van de kozijnen.

Waarom moet ik betalen voor dubbelglas?



We vervangen tot en met 2028 gratis al het enkelglas in onze woningen in dubbelglas. Dit doen we tegelijk met het geplande schilderwerk. Het vraagt namelijk om aanpassing van de kozijnen.

  • Staat vervanging van enkelglas in dubbelglas voor jouw woning gepland tussen in 2023, 2024 of 2025? Dan kun je nu geen dubbelglas aanvragen.

  • Staat vervanging van enkelglas in dubbelglas voor jouw woning gepland in 2026, 2027 of 2028? Dan kan je nu wel dubbelglas aanvragen. Het is dan een geriefverbetering. Je betaalt hiervoor een huurverhoging. Je betaalt tot het moment van de collectieve vervanging



Je betaalt een huurverhoging, omdat jouw woning met dubbelglas hoger gewaardeerd wordt in het woningwaarderingsstelsel.

De energiezuinigheid en dus het dubbelglas (het energielabel) van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). In de huurprijs van de woning is het lage energielabel al meegenomen. Je krijgt daarom geen huurverlaging of andere tegemoetkoming van Alwel. Je vindt op woonbond.nl meer informatie over het woningwaarderingsstelsel.

Op de website Huurcommissie.nl.