Elektrisch koken


Koken op gas is de meest gebruikte manier van koken. Nu hebben nog veel huizen in Nederland een gasaansluiting. Dat gaat veranderen.
Steeds meer woningen gaan van het aardgas af. Als we de komende jaren afscheid nemen van het aardgas, dan heeft dit gevolgen voor het verwarmen van je huis én voor de manier van koken.

Elektrisch koken
Is beter voor het milieu dan koken op gas. Een elektrische kookplaat warmt vaak sneller op dan een gasfornuis. Het eten is een stuk sneller klaar dan bij koken op gas. Je kunt kiezen uit meer verschillende kookplaten dan bij een gasfornuis.

Aanpasingen in je woning
Wil je elektrisch gaan koken dan moeten er aanpassingen worden gedaan in je woning. Alwel kan deze voor je uitvoeren.

Duurzaam koken



Een elektrisch kooktoestel gebruikt elektriciteit in plaats van aardgas. Elektriciteit kun je duurzaam opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens.

De CO2-uitstoot is dan veel lager dan bij opwekking via fossiele brandstoffen zoals gas en kolen. De CO2-uitstoot hangt ook af van het type kookplaat. Een inductiekookplaat gebruikt minder elektriciteit dan een keramische kookplaat.

Alwel past je woning aan


Wil je elektrisch gaan koken en heb je geen zin om zelf te klussen of op zoek te gaan naar een aannemer? Wij kunnen de klus "Krachtstroom aanbrengen" ook voor je uitvoeren.

  • Om elektrisch te kunnen koken moet er in de keuken een krachtstroomstopcontact geplaatst worden. Inductie, keramische en elektrische kookplaten of fornuizen sluit je namelijk niet aan op een normaal stopcontact.

  • Ook moet de kookgroep in de meterkast voldoende elektriciteit leveren.

  • Het aanleggen van krachtstroom in je woning voor een kooktoestel met een 2-fasen én 3-fasen aansluiting voeren we gratis uit.

  • Let op: Een nieuw kooktoestel moet je zelf aanschaffen.

Na je aanvraag laat de opzichter je binnen 5 werkdagen weten of jouw woning geschikt is en hoe we te werk gaan.

Keramische- of inductiekookplaat



Keramische kookplaat


Bij de keramische kookplaat zijn de elektrische verwarmingselementen afgedekt met een glasplaat. Dat heeft nogal wat voordelen.

  • Het ziet er strak uit

  • is makkelijk schoon te maken

  • de verwarmingselementen worden langzaam warm

  • Let op: de pannen moeten een perfect gladde, liefst dikke bodem nodig. De meeste pannen zijn geschikt voor keramisch koken. Heb je met pannen al eerder op een gasfornuis gekookt? Dan zijn ze vaak vervormd en daardoor niet glad genoeg. Als je overstapt van aardgas naar keramische kookplaat, heb je vaak nieuwe pannen nodig.-.

Enkele nadelen:

  • Minder zuinig dan inductie en hij reageert trager dan de inductieplaat.

  • ze blijven nog lang warm als je de temperatuur omlaag hebt gedraaid. Dat kan gevaarlijk zijn. Misschien denk je daarbij in eerste instantie aan kinderen, maar ook voor ouderen kan een kookplaat die lang warm blijft een risico zijn.



Inductiekookplaat


Een inductiekookplaat werkt op basis van magnetische straling. Die straling zorgt voor warmte in de pan die op de kookplaat staat. Het is de meest zuinige vorm van elektrisch koken.
Dat komt vooral door het verwarmen met behulp van magnetische straling. Die techniek zorgt ervoor dat er vrijwel geen energie verloren gaat; alle warmte gaat rechtstreeks naar de pan.

  • Elektromagnetische velden verhitten de pannen.

  • Pannen op een inductieplaat worden vrijwel meteen warm.

  • Het ziet er strak uit en is dus makkelijk schoon te maken.

  • Je kunt de temperatuur snel en goed regelen.

  • De kookplaat wordt niet heet en de plek waar de pan staat koelt sneller af.

  • De kookzones worden alleen warm als er een pan op staat. Til je de pan op, dan koelt de kookplaat meteen weer af. Inductie is dan ook een veilige kooktechniek.

  • Geen vlammen en geen verbrandingsgassen. Dit betekent schone lucht in de keuken.

  • Je hebt pannen nodig met een bodem die magnetiseerbaar is. Pannen van alleen roestvrijstaal, koper, aluminium, of keramische (oven)schalen, werken niet op inductie.