Schutting of erfafscheiding

Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en gezellig uitziet, zodat je er alle seizoenen van kunt genieten. Een mooie tuin heeft een goede erfafscheiding, zoals bijvoorbeeld een schutting. Een goede erfafscheiding verbetert ook de uitstraling van je woning. En dus de wijk.
Een schutting mag je zelf (samen met je buren) plaatsen of kun je door Alwel laten plaatsen.

Wil je een schutting (laten) plaatsen? Lees hieronder waar je rekening mee moet houden en wat wel en niet mogelijk is.

Zelf een schutting plaatsen


Wil je een schutting plaatsen tussen jouw tuin en een achterpad of openbare weg? Voor deze klus heb je toestemming nodig van Alwel.

 • Je kunt je aanvraag online, via Email of telefonisch indienen.

 • Is de opzichter akkoord? Dan mag je direct aan de slag.

 • Je betaalt de schutting zelf en zorgt zelf voor het onderhoud.

 • De schutting blijft jouw eigendom tot het einde van het huurcontract.

Natuurlijk gelden ook in dit geval de wettelijke regels. Zo mag een schutting aan de achterkant of zijkant van je woning bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 1.80 meter en aan de voorkant 1 meter. Kijk op de website van je gemeente welke regels voor jou van toepassing zijn.

Zelf een schutting plaatsen tussen jouw tuin en die van de buren?

Overleg eerst met je buren, dat voorkomt problemen. Een schutting komt bijna altijd dichtbij of op de grens van de tuin van je buren te staan, waardoor de buren er ook mee te maken krijgen.

 • Komt hij op de erfgrens te staan? Dan ben je zelfs verplicht te overleggen met de buren.

 • Je mag niet zonder toestemming van je buren aan de slag op de erfgrens – ook niet om een lelijke schutting of heg weg te halen.

 • Wil je de schutting graag op eigen grond zetten, dan ben je niet verplicht te overleggen. Maar het is nog steeds wel verstandig om dat te doen!

Een schutting door Alwel laten plaatsen


Als Alwel een schutting voor je plaatst dan gaat je huur blijvend omhoog met een vooraf afgesproken bedrag. Je kunt er ook voor kiezen om de schutting in één keer te betalen aan Alwel. Hoe hoog het bedrag is hangt af van bijvoorbeeld de lengte van je schutting.
Een schutting tussen 2 tuinen vraag je altijd samen met je buren aan. De schutting kan alleen geplaatst worden als beide buren akkoord zijn met de huurverhoging.
Je kunt geen schutting of hekje voor de voortuin aanvragen.

De prijs per meter vind je in het online aanvraagformulier. Zo reken je de de huurverhoging zelf uit en kom je niet voor verrassingen te staan.
Het is handig om vooraf je schutting op te meten, zodat je weet hoelang je schutting moet zijn.
Hebben we je aanvraag ontvangen? Een van onze leveranciers maakt een afspraak met je om de schutting precies op te meten.
Je ontvangt een bevestiging van de huurverhoging en de datum waarop deze ingaat.Een schutting tussen buren in.

Wil je een schutting laten plaatsen tussen jouw tuin en die van de buren? Vraag dan de schutting samen aan.
De kosten van de huurverhoging worden verdeeld tussen jou en je buren. De schutting kan alleen geplaatst worden als beide buren akkoord zijn met de huurverhoging.

Let op: Bij een woning waar de erfafscheiding tussen twee tuinen moet worden aangebracht, moet de aanvraag door allebei de buren worden ingediend. Zij moeten beiden akkoord zijn met de huurverhoging.Een schutting tussen een huurwoning en koopwoning

Gaat het om een erfafscheiding in de achtertuin (1.80 meter hoog)? Dan kan dit aan de eigenaar van de woning naast je worden aangeboden voor een bedrag van 50% van de meterprijs. Jij betaalt de andere helft via een verhoging van je huur.
Geef in de aanvraag aan dat het een koopwoning betreft. Ook hier geldt dat beide buren akkoord zijn.Staat de schutting? En is deze helemaal naar wens?

Dan gaat de afgesproken huurverhoging na plaatsing van de schutting in. De jaarlijkse huuraanpassing van de huur van je woning geldt ook voor de schutting.

Ontvang je huurtoeslag? Vergeet niet om je huurbedrag te wijzigen op toeslagen.nl.

Een schutting aanvragen

Een schutting kun je online aanvragen. Je kunt in de aanvraag kiezen voor een houten schutting, een gaashekwerk of een poort in de schutting.


Je kunt geen schutting of hekje voor de voortuin aanvragen.

Let op: Bij een woning waar de erfafscheiding tussen twee tuinen moet worden aangebracht, moet de aanvraag door allebei de buren worden ingediend.

 • Meet je schutting op.

 • Vul het online formulier in: Hier vind je de prijs per meter schutting.

 • Reken de huurverhoging zelf uit, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 • Aanvraag opgestuurd? Een van onze leveranciers maakt een afspraak met je om de schutting precies op te meten.

 • We sturen je een brief waarin we je het nieuwe huurbedrag laten weten en de datum waarop de huurverhoging ingaat.

 • De leverancier maakt een afspraak om de schutting te plaatsen.

 • De huurverhoging gaat in nadat de schutting is geplaatst in.


Een schutting tussen jou en de buren in

Bij een woning waar de erfafscheiding tussen twee tuinen moet worden aangebracht, moet de aanvraag door allebei de buren worden ingediend.

Het plaatsen van de schutting

Heb je een aanvraag ingediend? We gaan meteen aan de slag. Een van onze leveranciers maakt een afspraak met je om de schutting op te meten. We rekenen de huurverhoging precies voor je uit en sturen je een brief waarin het nieuwe huurbedrag staat en de datum waarop de huurverhoging ingaat.
(De wachttijd voor het plaatsen van een schutting is, afhankelijk van drukte, tussen de 1 en 3 maanden). Voor het plaatsen van de schutting wordt een afspraak met je gemaakt.

Het verwijderen van je 'oude' schutting of erfafscheiding

Je zorgt er zelf voor dat, op de dag van de afspraak, de 'oude' schutting, bomen, struiken en restpuin in de grond verwijderd en afgevoerd zijn. De kosten hiervoor zijn voor jouw rekening.
Als op de dag van de afspraak blijkt dat de schutting niet geplaatst kan worden vanwege het feit dat de hierboven genoemde zaken niet (juist) zijn verwijderd en afgevoerd. Dan worden de gemaakte kosten (voorrijkosten, uurloon) bij je in rekening gebracht.

Mocht u wegens omstandigheden niet in de gelegenheid zijn deze zaken te verwijderen en af te voeren? Vraag vrijblijvend om een prijsopgave bij bijvoorbeeld één van de volgende bedrijven.

 • Vestiging Breda – Ons label klusteam: telefoonnummer 06-36211405

 • Vestiging Roosendaal – WVS: telefoonnummer 0165-596500

 • Vestiging Etten-Leur – WVS: telefoonnummer 0165-596500

Goed om te weten
 • De schutting blijft eigendom van Alwel. Is je schutting stuk? Bel dan naar onze reparatielijn, Alwel repareert de schutting voor je.

 • Als je gaat verhuizen mag je de schutting niet meenemen.

Meer weten?