Vocht en schimmel



Comfortabel en duurzaam wonen vinden we belangrijk. We geven je daarom graag van tijd tot tijd tips voor in je huis.

Te veel vocht in huis
Beslagen ramen heeft iedereen wel eens. Bijvoorbeeld als er veel bezoek is of tijdens het koken. Goed ventileren helpt daar meestal wel tegen. Maar als de ramen lange tijd beslagen zijn of als er vochtplekken en schimmels ontstaan, dan is er vaak te veel vocht in je huis.

Een vochtig woonklimaat ontstaat meestal doordat er in huis (veel) meer vocht wordt geproduceerd dan er door ventilatie wordt afgevoerd. In elk huis is vocht. Allereerst komt dat door ons zelf. Ook planten en dieren produceren vocht. Maar het zijn vooral de verschillende huishoudelijke activiteiten, die voor de meest vocht zorgen.

Technische problemen
Het te veel aan vocht in huis kan ook ontstaan door lekkages, optrekkend grondwater, regendoorslag of verkeerde bouwkundige constructies. Als dit het geval is, neem dan contact met ons op.

Zijn er geen direct aanwijsbare oorzaken, dan kun je zelf proberen minder vocht te produceren en meer te ventileren. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Beslagen ramen

Zitten de druppels aan de buitenkant? Dat is een goed teken!
Het geeft aan dat je huis juist goed geïsoleerd is. Dit zie je meestal 's morgens, in het voor- en najaar. Je kunt hier weinig aan doen; het gaat vanzelf weer weg. Het kan zijn dat niet alle ruiten beslaan. Dit komt bijvoorbeeld door de wind of beschutting van struiken in de buurt van het raam.

Vocht aan de binnenkant komt minder vaak voor
Het ontstaat vooral in de keuken, badkamer of woonkamer. Bijvoorbeeld als er veel mensen in huis zijn, zoals bij een feestje. Zet je een raam (of nog beter: twee ramen) open, dan zul je zien dat de druppels snel verdwijnen.

Dubbelglas kan beslaan; ook tussen de ramen
Dat is vervelender. We noemen dit ook wel: lekkend glas. Daardoor kan roest of kalk ontstaan. Je kan hier zelf weinig aan doen. Zie je vocht tussen de ramen van jouw dubbelglas? Neem dan contact met ons op voor een oplossing.

Stappenplan om vochtproblemen op te lossen.


Merk je dat het in je huis vaak of altijd te vochtig is.

  • Heb je een oorzaak ontdekt? Bijvoorbeeld een lekkage, optrekkend vocht of iets dergelijks. Neem dan contact op met Alwel. Een medewerker zal onderzoeken of en hoe het probleem kan worden verholpen.

  • Kun je geen aanwijsbare oorzaak vinden? Probeer dan door minder vochtproductie en meer ventilatie het probleem op te lossen. Blijkt dit na een tijdje niet te helpen, neem dan alsnog contact op met Alwel

Luchten en ventileren

Zet in iedere kamer het raam wijd open: elke dag zo'n 15 minuten. Ook in de badkamer, na het douchen.



Het vocht in huis moet continue afgevoerd worden.

  • Ventileren kan via klepraampjes, ventilatieroosters, afzuigkap en mechanische ventilatie.

  • Produceer je in korte tijd veel vocht? Dan helpt luchten vaak al goed. Zet één of twee ramen of buitendeuren een half uurtje open.

  • Gebruik de afzuigkap tijdens het koken.


Ventilatierooster

  • Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon. Als het ventilatiekanaal of het ventilatierooster verstopt zijn geraakt, dan werkt de ventilatie niet goed en blijft het vocht in huis hangen.

Mechanische ventilatie

  • Mechanische ventilatie moet je altijd aan laten staan (eventueel op de laagste stand), ook als er niemand thuis is.

  • Bij meer vochtproductie, is het goed om de mechanische ventilatie in de hoogste stand te zetten.

  • Nog steeds klachten? Controleer of dat de mechanische ventilatie goed is afgesteld.

  • Het is belangrijk om constant via (klep)ramen of deuren te ventileren, ook bij gebruik van mechanische ventilatie

Minder vocht produceren


Schimmel in vochtige ruimtes
Als regel voor schimmelvorming geldt: 'geen schimmel zonder vocht' .
De badkamer is een ruimte waar regelmatig veel vocht wordt geproduceerd. De wanden en het plafond zijn kouder waardoor het rijkelijk aanwezige vocht in de vorm van condens erop neerslaat. Een ideale voedingsbodem voor schimmel.

  • Heb je roosters in de ramen of de buitenmuur? Laat ze altijd open staan. Goed ventileren is de noodzakelijk om dit te voorkomen.

  • Met de verwarming aan kan de aanwezige lucht veel van het vocht opnemen.

  • Maak na het douchen de natte muren droog met een trekker of raamwisser. .

  • Doe ook aangrenzende deuren dicht na het douchen. Dat voorkomt dat het vocht zich verder door het huis verspreidt.

  • Toch schimmel? Maak de voegen regelmatig met een gewoon reinigingsmiddel schoon, zo voorkom je dat de schimmel zich hier invreet.


Schimmel in andere ruimtes
Schimmelproblemen komen zeker niet alleen in vochtige ruimten voor. Ook door dagelijkse huishoudelijke klusjes kan het binnen vochtiger zijn dan buiten. Wordt er slecht geventileerd, dan kan de vochtigheid van de lucht zo hoog worden dat schimmels zich gaan ontwikkelen.


Wat kun je doen om te zorgen dat er minder vocht in huis komt?

  • Droog je was buiten als het kan. Ook als het koud is of vriest. Je was droogt sneller en het vocht blijft niet in huis. Ook natte handdoeken drogen goed als ze buiten aan de waslijn hangen. Droog je de was in huis? Kies bijvoorbeeld voor goed centrifugeren van de was en zorg dan altijd voor extra ventilatie.

  • Kies bijvoorbeeld voor goed centrifugeren van de was of laat de was buiten drogen. Dat scheelt al veel.

  • Doe het deksel op de pan tijdens het koken. Eten kookt eerder en wordt sneller gaar. En er komt minder vocht in huis.
    Zet de afzuigkap of mechanische ventilatie aan tijdens het koken.

Stookgedrag


Koele lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht.
Wordt het kouder dan 15 graden in huis? Dan kan er al gauw vocht neerslaan op de ramen en deuren. Het advies is om het in huis (ook 's nachts) niet kouder te laten worden dan 15 graden.

Wat kost extra stoken
Ventilatie en het op peil houden van de temperatuur in huis kost energie (warmte) en dus geld.
Maar wist je dat het meer energie kost om een vochtig huis warm te houden? Al het aanwezige vocht wordt namelijk ook verwarmd. De 'winst' van het verminderen van ventilatie is daarom voor een groot gedeelte 'schijnwinst'.

Nieuwbouwhuis


Is jouw huis net opgeleverd of groots gerenoveerd? Dan is er waarschijnlijk veel bouwvocht. Dat moet in de loop van de eerste twee jaar van bewoning door extra ventileren verdwijnen.
Het is niet zo verstandig om in een nieuw huis duur behang aan te brengen: de kans is groot dat het behang hier en daar loslaat door het vocht dat nog in de muren zit.