Woningruil

Woon je in één van onze huurwoningen, maar wil je graag verhuizen? Zoek je naar een andere woning die beter past bij je woonwensen, maar is de wachtlijst voor een sociale huurwoning voor jou te lang?
Ruilen met een andere huurder is voor jou misschien een manier om toch aan aan een andere, passende woning te komen.

Bij woningruil spreken 2 huurders met elkaar af om van woning te ruilen. Je mag je woning ruilen met elke andere huurwoning, ook als die niet van Alwel is.
Er gelden enkele voorwaarden, lees deze goed door voordat je een aanvraag indient. Voor woningruil is toestemming nodig van de verhuurders van beide woningen.

Hoe vind je iemand om je woning mee te ruilen?

Ken je iemand die graag met jou van woning wil ruilen?

Controleer of jullie aan de voorwaarden van allebei de verhuurders voldoen. Dien een aanvraag in door het formulier in te vullen en te sturen naar de verhuurder van je woning. Je kunt dus pas woningruil aanvragen als je zelf iemand hebt gevonden die met jou van woning wil ruilen.

Ben je nog op zoek naar een ruilkandidaat?
  • Huur je een woning van Alwel, Laurentius, WonenBreburg, Woonkwartier, Woonvizier of Thuisvester? Dan is het mogelijk om je woning voor woningruil aan te bieden op de website Klikvoorwonen.nl. Let op: Lees eerst goed of je aan de voorwaarden voldoet.

  • Een advertentie plaatsen via internet is ook een goede en gratis manier om iemand te vinden om je woning mee te ruilen, bijvoorbeeld via Woningruil.nl. De ruilwoning hoeft niet persé van Alwel te zijn.

Heb je een iemand gevonden die met jou van woning wil ruilen? Dan is het belangrijk dat jij en de ruilkandidaat eerst elkaars woning van binnen bekijken. Zo weet je of de woning bij je past.
Zijn de woningen voor jullie allebei geschikt? Vul dan het aanvraagformulier in bij de verhuurder van de woning. Voor een woningruil heb je namelijk altijd schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder. Dat kan Alwel zijn, maar ook een andere woningcorporatie.

Heb je iemand gevonden om van woning te ruilen?

Heb je een iemand gevonden die met jou van woning wil ruilen? Dan is het belangrijk dat jij en de ruilkandidaat eerst elkaars woning van binnen bekijken. Zo weet je of de woning bij je past.

Controleer ook:

  • of jullie aan alle voorwaarden voldoen.

  • of je woning geschikt is om te ruilen

  • of de kale huurprijs van de woning past bij je inkomen volgens de regels van het passend toewijzen (Wet Passend toewijzen).

Voldoe je aan alle voorwaarden dan kun je een aanvraag voor woningruil indienen. Zorg dat de aanvraag volledig is ingevuld en dat alle gevraagde documenten aanwezig zijn.
Let op: Dit is nog geen garantie dat Alwel akkoord gaat met de woningruil. Iedere aanvraag wordt door Alwel beoordeeld.

De kosten

Als de woningruil wordt goedgekeurd en je sluit een (nieuw) contract af bij Alwel dan ben je €50,00 administratiekosten verschuldigd.
De kosten gelden dus enkel als Alwel akkoord gaat met de woningruil en je naar een woning van Alwel gaat verhuizen.
Ga je beide een woning huren van Alwel? Dan betalen jullie dus beiden € 50,00 per persoon.
of je aanvraag compleet is en voorzien van alle gevraagde documenten.

Passend toewijzenOok bij woningruil gelden de regels van het passend toewijzen. Dat betekent dat Alwel alleen akkoord mag gaan met de woningruil als de (kale)huurprijs past bij het huishouden en het inkomen van de kandidaat huurder.

Wat wordt de nieuwe (kale) huurprijs van de woning?

Als een woning wordt opgezegd, stellen we altijd de huurprijs opnieuw vast. Dat geldt ook bij woningruil.
De nieuwe huurprijs kan dus hoger of lager worden. Deze nieuwe huurprijs bepaalt niet alleen of de woning passend is. Het kan ook gevolgen hebben voor je recht op huurtoeslag. Door de nieuwe huurprijs, kan het zijn dat je na ruiling juist wel of juist geen huurtoeslag (meer) aan kan vragen.

Vraag daarom:
  • bij Alwel de nieuwe huurprijs op.

  • bij de belastingdienst de meest recente inkomensverklaring op, dit kan gratis via tel. 0800-0543 of download de inkomensverklaring via www.mijnoverheid.nl.

Met deze gegevens check je snel of woningruil in jullie situatie mogelijk is.

De aanvraag woningruil


Heb je gecheckt of de woning passend is voor jou en voldoen jullie aan de voorwaarden? Dien dan je een aanvraag in.

De aanvraag

De aanvrager en de ruilkandidaat moeten beiden een verzoek tot woningruil indienen bij de corporatie(s) waar ze huren. De voorwaarden kunnen per corporatie verschillend zijn. De aanvraag moet compleet zijn en voorzien van de gevraagde documenten.

Klik voor Wonen
  • Bij Alwel moeten beide partijen ingeschreven zijn als woningzoekende bij Klik voor Wonen.

  • Zorg dat de inkomensverklaringen en een verhuurdersverklaring zijn toegevoegd aan je account.

  • Als je aanvraag woningruil wordt goedgekeurd, vervalt je inschrijving bij Klik voor Wonen.

Kosten

Als de woningruil wordt goedgekeurd en je sluit een (nieuw) contract af bij Alwel dan ben je €50,00 administratiekosten verschuldigd.
De kosten gelden dus enkel als Alwel akkoord gaat met de woningruil en je naar een woning van Alwel gaat verhuizen.
Ga je beide een woning huren van Alwel? Dan betalen jullie dus beiden € 50,00 per persoon.

De kosten, € 50,00 euro administratiekosten, worden achteraf in rekening gebracht, dus als je woningruil is goedgekeurd.
Je hoeft het bedrag niet over te maken, het wordt in rekening gebracht bij de beginnota op het moment dat huurcontract wordt opgesteld.

Wel of geen toestemming

Wel toestemming
Als er akkoord is voor de woningruil, maakt de opzichter een afspraak met jou en de ruilkandidaat om de laatste check, technische controle (inspectie), uit te voeren.

Let op ! In verband met het Corona virus is het proces omtrent afwikkeling woningruil aangepast. Als je woningruil is goedgekeurd, neem dan contact op met onze verhuurmedewerkers die kunnen u hierover verder informeren.


Is alles in orde? Dan bevestigen we de toestemming tot woningruil schriftelijk en maken we afspraken om de huurovereenkomst te ondertekenen.
Ben je huurder van Alwel? Dan hoef je zelf de huur niet op te zeggen, Alwel beëindigt het bestaande huurcontract en stelt een nieuw huurcontract op.

Huur je van een andere verhuurder dan Alwel? Neem contact met hen op, het kan zijn dat er andere afspraken gelden rondom de huuropzegging.

Geen toestemming
Als de woningruil niet akkoord is, stellen wij beide ruilkandidaten hiervan (en eventueel de andere verhuurder) schriftelijk op de hoogte. Wordt er zonder onze toestemming toch van woning geruild, dan starten wij een ontruimingsprocedure op.