Huurtoeslag

Wat is huurtoeslag
Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in je huurkosten. Je kunt huurtoeslag aanvragen via Belastingdienst.nl. Heb je recht op huurtoeslag? Dan ontvang je elke maand een vast bedrag van de Belastingdienst.

Wie kan huurtoeslag aanvragen
Om huurtoeslag te krijgen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Alle voorwaarden voor huurtoeslag op de website van de Belastingdienst.nl.

Huurtoeslag aanvragen
Je kunt huurtoeslag online aanvragen op Mijn toeslagen.nl. Dat is je persoonlijke pagina op de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je DigiD nodig.
Wilt je snel weten of je huurtoeslag kunt aanvragen? Maak dan een proefberekening via Belastingdienst.nl.

Controleer jaarlijks of je recht hebt op huurtoeslag. Had je eerder nog geen recht op huurtoeslag? De voorwaarden veranderen regelmatig, waardoor je nu misschien wél in aanmerking komt.

Welke servicekosten tellen mee voor mijn huurtoeslag?

De subsidiabele huur (rekenhuur) is de kale huur plus sommige servicekosten.

Bij appartementen betaal je naast de kale huur vaak ook servicekosten. Niet alle servicekosten zijn subsidiabel.

Er zijn 4 soorten subsidiabele servicekosten. Deze kosten tellen dus mee voor je huurtoeslag:

  • schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten

  • elektrakosten voor gemeenschappelijke ruimten

  • kosten voor diensten van een huismeester, flatwacht of buurtconciërge

  • kosten voor reparaties en groot onderhoud aan dienst- en recreatieruimten

Voor ieder van de vier soorten subsidiabele servicekosten geldt een maximum.
Op www.belastingdienst.nl vind je meer informatie over subsidiabele servicekosten als je zoekt op "Wat is rekenhuur?". Op www.toeslagen.nl kun je een proefberekening maken.

Wat betekent de huurverhoging voor mijn huurtoeslag?


Het is belangrijk dat je gegevens kloppen bij de belastingdienst, zo voorkom je dat je later huurtoeslag terug moet betalen.
Verandert je huur? Komt er iemand bij je wonen? Verandert je inkomen? Geef het door op belastingdienst.nl


Nieuwe huurprijs door een jaarlijkse huurverhoging, een huurverlaging of door een huurwijziging na een woningaanpassing

Huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, samenstelling huishouden en de hoogte van de huur. Het kan dus zijn dat je na een huurverhoging, een huurverlaging, of door een huurwijziging na een woningaanpassing, meer of minder huurtoeslag hoort te krijgen.

Verandert je huurprijs? Geef altijd zelf je nieuwe huurprijs door aan de belastingdienst!

Dat kan door in te loggen op Mijntoeslagen.nl. Hoewel Alwel de aangepaste (subsidiabele) huurprijs ook doorgeeft aan de Belastingdienst, is het erg belangrijk om dit ook zelf nog te doen. De aangepaste lagere huur heeft namelijk gevolgen voor de hoogte van je huurtoeslag.

Voorkom dat je huurtoeslag moet terugbetalen!

Controleer je gegevens bij de belastingdienst. Je bent zelf verantwoordelijk dat je juiste gegevens bekend zijn. Als je door een lagere huurprijs of door een wijziging van je (huishoud)inkomen teveel huurtoeslag ontvangt? Dan moet je deze later terugbetalen.


Wat is het nieuwe huurtoeslagbedrag?

Wil je direct weten of je huurtoeslag verandert? Maak dan een proefberekening.

Mag de huurprijs hoger worden dan de huurtoeslaggrens?De huurprijs kan hoger worden dan de liberalisatiegrens.

Maximale huurprijs

Het puntensysteem geeft de kwaliteit van de woning aan in punten. Het puntenaantal bepaalt de maximale huurprijs voor de woning.
De nieuwe (kale) huurprijs mag door de huurverhoging niet hoger zijn dan de maximale huurprijs die bij het aantal punten voor de woning hoort.


Huurtoeslag

De liberalisatiegrens is hetzelfde als de huurtoeslaggrens. Wanneer je vóór het moment van de huurverhoging al huurtoeslag ontvangt, dan houd je het recht op huurtoeslag. Ook al komt de nieuwe huurprijs boven de liberalisatiegrens uit.

Log in op je account om de puntentelling (woningwaardering) van je woning meteen te bekijken. Je kunt de puntentelling ook zelf berekenen met de huurprijscheck op huurcommissie.nl .

Ontvang je de woningwaardering liever per post of Email? Neem dan contact met ons op.

Mijn nieuwe huurprijs wordt hoger dan de huurtoeslaggrens vervalt nu mijn huurtoeslag?

Nee, niet als je nu - als zittende huurder - al huurtoeslag ontvangt. Ook al komt je nieuwe huurprijs door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens, dan behoud je je recht op huurtoeslag. De huurtoeslag is namelijk afhankelijk van je inkomen. Vraag je in de toekomst opnieuw huurtoeslag aan, bijvoorbeeld omdat je verhuist, dan moet de huur van een eventuele nieuwe woning wel lager zijn dan de maximale huurgrens (=liberalisatiegrens).