Huurprijs

De kale huur (ook wel 'netto huur' genoemd) is de vergoeding die je betaalt voor het gebruik van de huurwoning, garage, berging, parkeerplaats of volkstuin.
De kale huur wordt berekend op basis van de woningwaardering. Het kan zijn dat je naast de kale huurprijs maandelijks een bedrag betaalt voor de servicekosten. Als je de servicekosten en de kale huurprijs bij elkaar optelt, vormen ze samen de bruto huurprijs, dat is het totale bedrag wat je iedere maand betaalt.

Hoe is mijn huur opgebouwd?

De huurprijs bestaat uit de netto huur, servicekosten en eventueel een voorschot op stookkosten.

Netto huur
Dit is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de woning. De netto huur (ook wel kale huur genoemd) is vastgelegd bij aanvang van de huur. Daarna wordt deze alleen verhoogd bij de jaarlijkse huurverhoging of bij aanpassing (verbetering) van de woning. De netto huur mag bij sociale huurwoningen niet hoger zijn dan de maximale huur. Bij vrije sector woningen mag dit wel.

Servicekosten
Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur komen. Je betaalt servicekosten voor diensten en leveringen die wij voor je uitvoeren en die in de regel voor een heel portiek of woongebouw zijn afgesproken.
Bijvoorbeeld:

  • het schoonhouden van algemene ruimten

  • de stroomkosten van de verlichting in de algemene ruimten

  • het ontstoppen van de riolering

  • de huismeester

  • ook een voorschot voor water of elektra kan zijn opgenomen in de servicekosten

Brutohuur
Als je de netto huur en de service- en stookkosten bij elkaar optelt, dan krijgt je het bedrag dat je maandelijks aan ons betaalt; de brutohuur.