Huurverhoging 2024

Voor alle woningen in de sociale huursector geldt dat een verhuurder één keer per jaar de huur mag verhogen. We verhogen de huur van onze sociale huurwoningen in 2024 met 5,3%.

In april informeren we onze huurders over de jaarlijkse huurprijswijziging. Je ontvangt van ons een brief met daarin de nieuwe huurprijs van je woning en de samenstelling van de huur.

Je inkomen heeft geen invloed op de huurverhoging
We vragen dus geen inkomensverklaringen van huurders op bij de Belastingdienst.

Heb je bezwaar tegen de huurverhoging van je sociale huurwoning?
Wanneer kun je bezwaar maken? Hoe doe je dat? Dit hebben we alvast op een rijtje gezet op de pagina Bezwaar maken. Uitgebreide info vind je op Juridisch loket.nl.

Wat betekent de huurverhoging voor mijn huurtoeslag?Controleer zelf je gegevens
Alwel geeft de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Toch is het erg belangrijk om dit ook zelf te controleren.
Dat kan door in te loggen op Mijntoeslagen.nl. De aangepaste huurprijs heeft namelijk gevolgen voor de hoogte van je huurtoeslag.

Je bent er zelf verantwoordelijk dat je gegevens bij de belastingdienst kloppen. Als je teveel huurtoeslag ontvangt omdat je gegevens niet kloppen, dan moet je deze later terugbetalen.

Controleer jaarlijks of je recht hebt op huurtoeslag.
In 2024 kunnen meer mensen huurtoeslag en kindgebonden budget krijgen. Krijg je deze toeslagen nog niet? Dan is het goed om te checken of je in 2024 wél in aanmerking komt.


Verandert het bedrag van je huurtoeslag?
Huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, samenstelling huishouden en de hoogte van de huur. Het kan dus zijn dat je na een huurverhoging, een huurverlaging, of door een huurwijziging na een woningaanpassing, meer of minder huurtoeslag hoort te krijgen.Heb ik nog recht op huurtoeslag nu mijn huur door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens uitkomt.

 • Ontvang je al huurtoeslag? Als je nu - als zittende huurder - al huurtoeslag ontvangt. Ook al komt je nieuwe huurprijs door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens, dan behoud je je recht op huurtoeslag. De huurtoeslag is namelijk (ook) afhankelijk van je inkomen.

 • Ontvang je nu nog geen huurtoeslag? Komt de huurprijs van je woning door bijvoorbeeld een huurverhoging, boven de maximale huurgrens (=liberalisatiegrens), en ontvang je nog géén huurtoeslag? Je kunt geen huurtoeslag meer aanvragen voor deze woning. Vraag je in de toekomst opnieuw huurtoeslag aan, bijvoorbeeld omdat je verhuist, dan moet de huur van een eventuele nieuwe woning wel lager zijn dan de maximale huurgrens (=liberalisatiegrens).Voorkom je dat je later huurtoeslag terug moet betalen
Verandert je huur? Komt er iemand bij je wonen? Verandert je inkomen? Geef het door op belastingdienst.nl
Kortom, zorg ervoor dat je gegevens kloppen, zo voorkom je dat je later huurtoeslag terug moet betalen.


Wat is het nieuwe huurtoeslagbedrag?
Wil je direct weten of je huurtoeslag verandert? Maak dan een proefberekening.

Moet ik bij Alwel het bedrag van mijn huur zelf aanpassen?Automatische incasso
Betaal je per automatische incasso? Dan passen wij het bedrag aan. Je hoeft niets te doen.

Betaling via onze website
Betaal je de huur via iDEAL door in te loggen op je account bij Alwel? In het overzicht zie je altijd de juiste huurprijs.
Je hoeft niets te doen.

Maak je zelf de huur over?
Dan moet je zelf het bedrag aanpassen bij het overmaken van de huur.
Wil je liever met automatische incasso gaan betalen? Dit regel je eenvoudig op de pagina 'betaalgegevens wijzigen'.
Ontvang je liever een incassoformulier per post? Neem dan telefonisch contact met ons op via 088 255 2000.

Tip: ontvang je huurtoeslag? Controleer of de juiste huurprijs bekend is bij de belastingdienst via Toeslagen.nl

Waarom stijgt mijn huur niet of minder dan de 5,3%?


Voor de meeste huurders geldt dat de huur iets omhoog gaat. Maar voor sommige huurders blijft de huur gelijk, geldt een ander percentage of gaat de huur zelfs omlaag.


In deze situaties geldt een ander percentage dan 5,3%

 • Parkeerplaatsen en garages: 5,3%

 • Vrije sector woning (geliberaliseerd): 5,5%

 • Studentenhuisvesting: 5,3%

 • Ook geldt dat de huurprijs voor sociale huurhuizen nooit boven de maximale huurprijs mag uitkomen. Zou dat het geval zijn na huurverhoging, dan is het huurverhogingspercentage lager dan 5,3%.


In sommige situaties is er geen huurverhoging. De huur blijft gelijk.
Dat geldt voor:

 • Woningen die tussen 1 januari 2024 en 1 juli 2024 gesloopt of groots gerenoveerd worden.

 • Nieuwbouwwoningen die zijn opgeleverd tussen 1 januari 2024 en 1 juli 2024.

Ik kan mijn huur niet betalen. Kan Alwel mij helpen?


Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We kunnen bijvoorbeeld een betaallink sturen of een betalingsregeling met je afsluiten waarmee je de achterstand in maandelijkse termijnen bij ons aflost. Ook kunnen we je in contact brengen met een schuldhulpverleningsorganisatie

Controleer jaarlijks of je recht hebt op huurtoeslag.
In 2024 kunnen meer mensen huurtoeslag en kindgebonden budget krijgen. Krijg je deze toeslagen nog niet? Dan is het goed om te checken of je in 2024 wél in aanmerking komt.
Mag de huurprijs boven de liberalisatiegrens van € 879,66 uitstijgen?


De liberalisatiegrens is hetzelfde als de huurtoeslaggrens. De huurprijs kan hoger worden dan de liberalisatiegrens.


Maximale huurprijs

Het puntensysteem geeft de kwaliteit van de woning aan in punten. Het puntenaantal bepaalt de maximale huurprijs voor de woning.
De nieuwe (kale) huurprijs mag door de huurverhoging niet hoger zijn dan de maximale huurprijs die bij het aantal punten voor de woning hoort.


Huurtoeslag

De liberalisatiegrens is hetzelfde als de huurtoeslaggrens. Wanneer je vóór het moment van de huurverhoging al huurtoeslag ontvangt, dan houd je het recht op huurtoeslag. Ook al komt de nieuwe huurprijs boven de liberalisatiegrens uit.

Log in op je account om de puntentelling (woningwaardering) van je woning meteen te bekijken. Je kunt de puntentelling ook zelf berekenen met de huurprijscheck op huurcommissie.nl .

Ontvang je de woningwaardering liever per post of Email? Neem dan contact met ons op.

Huurverhoging 2024 (vrije sector)

Huurverhoging vrije sector
Jaarlijks stelt de overheid richtlijnen vast voor de huurverhoging per 1 juli. Volgens deze richtlijnen geldt voor woningen in de vrije sector, een huurverhogingspercentage van maximaal 5,5%. Alwel kiest ervoor om de huurprijzen te verhogen met 5,5%.


Wil je bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging van je vrije sectorwoning?

Dat kan. Je moet wel een reden aangeven waarom je bezwaar wilt maken.
Let op: er zijn maar enkele redenen waarom u bezwaar kunt maken:

 • De huurprijs stijgt met meer procenten dan het wettelijk toegestane percentage (de richtlijn van de overheid is maximaal 5,5%)

 • De huurprijs stijgt met meer procenten dan in uw huurcontract staat.

Op www.huurcommissie.nl lees je hier meer over.

Lees verder over de regels die gelden bij een huurverhoging vrije sectorwoning.


Wanneer je bezwaar wil maken tegen de huurverhoging dan kun je de Huurcommissie inschakelen:
Log in op de website www.huurcommissie.nl en vul het formulier ‘maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten’ in. Daarmee vraag je de Huurcommissie de huurverhoging te beoordelen.

Je kunt ook gratis bellen met de Huurcommissie via telefoonnummer 0800 488 72 43.
Let op: Vul het formulier in binnen 4 maanden na de ingangsdatum van de huurverhoging. De huurverhoging gaat in per 1 juli 2024. Vul het formulier dus in vóór 1 november 2024.

Sociale huurwoning of een geliberaliseerde (vrije sector) woning?De 1e maand huur (zonder servicekosten) die je betaalde toen je in je woning ging wonen, bepaalt of je een sociale-huurwoning hebt of niet.

Was de (kale) huurprijs bij de start van de huurovereenkomst lager dan of gelijk aan de maximale huurprijsgrens in het jaar dat je huurcontract inging? Dan heb je een sociale-huurwoning. Was de huurprijs hoger? Dan heb je een geliberaliseerde (vrije-sector)woning.Wat betekent 'maximale huurprijsgrens'?

De maximale huurprijsgrens wordt ook wel liberalisatiegrens of sociale huurgrens genoemd. De grens wordt ieder jaar opnieuw door de overheid vastgesteld. De maximale huurprijsgrens is precies hetzelfde als de huurtoeslaggrens. Tot deze grens kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Of je in een sociale huurwoning woont hangt dus af van:

 • de ingangsdatum van je huurcontract (zo kun je opzoeken wat de maximale huurprijsgrens in dat jaar was)

 • de (kale) huurprijs die in je huurcontract staat.

Sociale huurwoning of vrije sector woning? Check het meteen op de website van Rijksoverheid.